A mai napon lemondott Novák Katalin köztársasági elnök, majd bejelentését követően Varga Judit EP-listavezető országgyűlési képviselő is közölte, visszavonul a közéletből. 

(Borítókép forrása: Novák Katalin hivatalos Facebook-oldala)

Novák Katalin köztársasági elnök a mai napon az alábbi bejelentést tette hivatalos Facebook-oldalán:

“Államfőként ma utoljára szólok Önökhöz. Lemondok a köztársasági elnöki tisztségről.”

A lemondás indokaként Novák Katalin az alábbiakat jelölte meg:

“Hoztam egy olyan kegyelmi döntést, mely sokakban értetlenséget és békétlenséget váltott ki. Érthető, hogy magyarázatot várnak.

A kegyelmezési jogkör mind közül talán a legérzékenyebb. Mert egy ember életéről kell dönteni a kegyelmi kérvény és a rendelkezésre álló információk alapján. Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntöttem a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofiliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Márpedig itt nincs, és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, akiről azt gondolom, hogy fizikailag vagy lelkileg gyermekeket bántalmaz. Így volt ez akkor és így van ez ma is.

A köztársasági elnök alaptörvényből is fakadó feladata megjeleníteni a nemzet egységét. A gyermek a legfontosabb kincsünk. Hiszem, hogy ebben egységes a nemzet – minden véleménykülönbség ellenére. A gyermekek védelme közös kötelességünk. Három gyermeket szültem, így személyesen is átéltem, mekkora szüksége van egy védtelen, kiszolgáltatott életnek a biztonságra, a védelemre.

Magyar emberként azt várnám a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon. Ha mégis, akkor nézzen szembe azokkal, akiknek elszámolással tartozik, és vállaljon felelősséget. Akár azzal, hogy lemond a köztársasági elnöki tisztségről. Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. A gyerekek és a családok mellett voltam, vagyok és leszek.”

A teljes bejelentés itt megtekinthető:

Röviddel Novák Katalin bejelentését követően Varga Judit egykori igazságügyi miniszter, jelenleg országgyűlési képviselő és EP-lista vezet is bejelentette, hogy lemond mandátumáról és visszavonul a közéletből.

Forrás: Varga Judit hivatalos Facebook-oldala

Varga Judit az alábbi közelményt tette ki hivatalos Facebook-oldalára:

“Magyarország köztársasági elnöke a mai napon lemondott.

A rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. Én folytattam azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését.

Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom.

Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is.

Mindenkinek hálásan köszönöm a munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozhattam. Magyarország a továbbiakban is számíthat rám nemzeti érdekeink és értékeink védelmében.”

Az előzmények

Novák Katalin államfő tavaly április 27-én köztársasági elnöki kegyelmben részesítette a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, akit egy rendbeli bűnsegédként elkövetett kényszerítés hatósági eljárásban bűntettének kísérlete, valamint egy rendbeli vesztegetés hatósági eljárásban bűntette miatt ítélt szabadságvesztésre, közügyektől és foglalkozástól eltiltásra a bíróság, mert arra próbálta rávenni az otthon igazgatója által szexuálisan zaklatott egyik fiatalkorút, hogy vonja vissza a vallomását.

Az elítélt 2021 óta töltötte büntetését, összesen egy év öt hónapot büntetés-végrehajtási intézetben, majd 2023. március 31-én – bírói döntés alapján – elhagyta a bv-intézetet és reintegrációs őrizetbe került. Saját lakásában helyezték el, és elektromos távfelügyeleti eszközt szereltek fel rá. A bíró döntését az elítélt személyes körülményeire figyelemmel és a büntetés-végrehajtás során tanúsított magatartására is hivatkozva hozta meg.

A bicskei igazgatóhelyettes a kegyelmi kérvénnyel párhuzamosan harmadfokon is megtámadta az ügyében hozott bírósági ítéletet. A kegyelemmel egy időben még zajlott a Kúria eljárása, így az államfő döntése bekerült a harmadfokú határozat szövegébe – az alábbiak szerint:

„Időközben, 2023. április 27. napján a Köztársasági Elnök a kegyelmi kérelem elbírálásáról szóló KEH/2787-6/2023. számú határozatával a II. rendű terhelttel szemben a jelen ügyben kiszabott szabadságvesztés büntetés hátralévő részének végrehajtását kegyelemből 5 évi próbaidőre felfüggesztette, a foglalkozástól eltiltás büntetés és a közügyektől eltiltás mellékbüntetés hátralévő részének végrehajtását kegyelemből elengedte, valamint az ítélet vonatkozásában a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól kegyelemből mentesítette”.

A Kúria egyébként helybenhagyta az első és a másodfokon is kiszabott büntetést. A bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettese elnöki kegyelem hiányában 2024. január 22. napján szabadulhatott volna feltételesen a reintegrációs őrizetből – kilenc hónapot nem kellett tehát letöltenie büntetéséből.

A következmény: Módosul az Alaptörvény!

Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem! – Jelentette be a pénteken Orbán Viktor miniszterelnök, aki a köztársasági elnöki kegyelmi botrányra reagálva benyújtotta az Alaptörvény tizenharmadik módosítását. A módosítás lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson.

A köztársasági elnöki kegyelmi botrány előzményeiről ITT olvahatnak.