A tanulói jogok érvényesülése, az oktatási jogok miniszteri biztosának tevékenysége, működésének tapasztalatai szerepelnek többek között a Diákparlament április 11-én kezdődő ülésének napirendjén, a kétnapos budapesti találkozón az általános iskolákból 681, a gimnáziumokból, szakközépiskolákból 524 diák vesz részt.

Sió László, az oktatási tárca kabinetfőnöke az MTI-nek nyilatkozva a legnagyobb problémának azt nevezte, hogy csak kevés diák ismeri jogait. Rámutatott: noha a diákjogok érvényesülésének jogszabályi háttere rendezett Magyarországon, de ez önmagában nem elegendő.
A cél, hogy a diákok ismerjék jogaikat és élni is tudjanak velük. Ez az iskola és a pedagógusok érdeke is, hiszen a jogi szabályozás célja nem a korlátozás vagy a kedvezmények adása, hanem a nyilvános működési keretek kijelölése – fejtette ki Sió László.
Hangsúlyozta: a diákparlament előző, 1998-ban rendezett ülése óta a diákjogok érvényesülését érintően két igen fontos lépés történt.
Létrejött az Oktatási Jogok Miniszteri Biztosának Hivatala, illetve megszülettek a kerettantervek, amelyekben erőteljesebben jelenik meg a társadalomismeret, és ezen belül az állampolgári ismeretek.
Sió László elmondta: az oktatási miniszter a közoktatási törvény értelmében háromévenként hívja össze az iskolai, kollégiumi diákönkormányzatok küldötteiből álló diákparlamentet.
A mostani ülés, első ízben két helyszínen zajlik majd. Az általános iskolások a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, a középiskolások az ELTE lágymányosi épületében tanácskoznak majd.
A diákok plenáris üléseken és szekciókban vitatják meg a legfontosabb problémákat, a tanácskozás – újdonságként – képzési programokkal is bővül.
Sió László úgy fogalmazott: az a cél, hogy a választható szekcióüléseken a résztvevők minél több hasznos információt és ismeretet kapjanak, amelyeket iskolai-kollégiumi munkájuk során hasznosíthatnak majd.
A szekcióüléseken a diákok egyéni és kollektív jogairól, az oktatási jogok biztosa hivatalának működési tapasztalatairól éppen úgy szó lesz, mint a tárgyalási technikákról, tervezésmódszertanról, költségvetés készítéséről, pályázatírásról, iskolai erőszakról, médiaerőszakról. A tervezett témák között szerepel továbbá az ifjúsági és sporttárca közreműködésével a drogprevencióról, életvezetésről tartandó ismertetés.
A középiskolások tanácskozását Pokorni Zoltán, az általános iskolásokét Deutsch Tamás nyitja meg.