A számítógépes programok felhasználói kötelesek tájékoztatni a szerzőt vagy annak jogutódját a szoftver felhasználásáról, valamint annak mértékéről, s a felhasználók ezen kötelezettsége bírósági úton is érvényesíthető

  • áll a BSA néhány napja szétküldött újabb körlevelében. A levelet azok a cégek kapták meg, amelyek eddig elzárkóztak az általuk használt szoftverek eredetének a tisztázásától. Ormos Zoltán, a BSA jogásza elmondta: a szervezet októberben mintegy hatezer, véletlenszerűen kiválasztott céget szólított fel arra, hogy tegyék lehetővé az ellenőrzést, a megkérdezettek kétharmada azonban nem válaszolt a megkeresésre.

Az újabb figyelmeztetés célja az volt, hogy felhívják az érintett cégek figyelmét arra, milyen jogi kockázattal jár, ha illegális szoftvereket használnak. Ormos Zoltán szerint elképzelhető, hogy a szervezet konkrét lépéseket tesz az együttműködéstől továbbra is elzárkózó cégekkel szemben. A tervek között szerepel, hogy felhívják a tulajdonosok, valamint a szakmai kamarák figyelmét arra: az érintett cégeknél felmerült az illegális szoftverek használatának a gyanúja. Várhatóan mégis csak akkor tesznek feljelentést, ha konkrét bejelentést kapnak arról, hogy jogdíj nélküli programokat használnak egy vállalkozásnál. A szervezet újabb akciók során további cégeket is fel kíván szólítani arra, tisztázzák szoftvergazdálkodásukat, ám ez csak a jelenleg folyó kampány befejezését követően kezdődhet el.