Az érdekvédelmi szervezet azzal érvel, hogy a változtatás több százalékkal mérsékelné az inflációt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megfontolásra javasolja a kormánynak az áfa-kulcsok csökkentését. A miniszterelnök egyik gazdasági tanácsadója, Parragh László vezette érdekvédelmi szervezet az utóbbi időben többször is eredményeket ért el javaslataival.

Az iparkamara szerin ha az év második felétől a normál kulcs a jelenlegi 25 százalékról 22 százalékra, a kedvezményes pedig 12 százalékról 8 százalékra csökkenne, akkor lehetőség lenne arra, hogy az idei éves infláció a várható 9 százalék körüli mérték helyett 7,5-7,7 százalék körül alakuljon. Ezen belül a második félévben a fogyasztói árindex 5,7-6 százalék körül lehetne – derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézete által készített tanulmányából.

Legfontosabb következtetése, hogy 2001 elején-közepén olyan kivételes helyzet áll elő Magyarországon, amely a magas fogyasztói árindex csökkentését az általános forgalmi adón keresztül úgy teszi lehetővé, hogy eközben a költségvetési hiány ne haladja meg a tervezett mértéket. Az áfakulcs csökkentés ugyanis a kereslet némi növekedését vonja maga után, ami pótlólagos adóbevételt eredményez.

A kedvezményes adókulcsnak a normál kulcsnál nagyobb mértékű csökkenése kedvező szociális hatásokkal jár, mivel a kedvezményes adójú termékek, elsősorban az élelmiszerek az alacsony jövedelmű rétegek fogyasztásában jóval magasabb arányt képviselnek, mint a magasabb jövedelműekében.

Az áfakulcsok csökkentése több, a nemzetgazdaságra pozitív hatással járna, így például visszaszorulna a feketegazdaság, megélénkülne a beruházási kedv, csökkenne a banki kamatok szintje. Az MKIK emlékeztet arra, hogy a mai magyar áfakulcs európai viszonylatban a legmagasabbak közé tartozik. A 25 százalékos adókulcsot Magyarországon kívül csupán Dániában és Svédországban alkalmazzák, az országok többségében 15-20 százalékos adókulcs a jellemző. A kedvezményes, 12 százalékos adókulcs is rendkívül magasnak számít, ebben a kategóriában általában 8-10 százalékos adókulcs a tipikus.