A személyautók beszerzéséhez kapcsolódó áfa visszaigénylése az általános szabályok szerint tilos, így sok vállalkozás esetében merül fel az a kérdés, hogy érdemesebb-e inkább operatív lízing vagy tartós bérlet keretében beszerezni a céges autókat. Ezzel megnyílik az áfa legalább részleges levonásának lehetősége, ami azonban értelemszerűen azzal jár, hogy a lízingbe, bérletbe adó vállalkozás működésének, profitjának költségét is ki kell fizetnie a cégnek. De mi lehet a megoldás, hogy mégse kelljen kifizetni? – A Niveus Consulting Group válaszol.

“Egy megfelelően kialakított flottakezelői modell lehetőséget ad a személygépjárművekkel kapcsolatos adóterhek cégcsoporton belüli optimalizálására, elsősorban az áfa tekintetében. Az elérhető adóelőny – az autó használatától függően – az autó értékének akár közel a negyede is lehet” – mondja Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere.

Egy bruttó15 millió forintos személyautó esetén a flottakezelő az autó vételárában foglalt kb. 3,2 millió forint áfát teljes egészében visszaigényelheti, míg a bérbevevő csoporttag vállalkozó a bérleti díj áfatartalmának akár a 100%-át is levonhatja.

Ez azt jelenti, hogy cégcsoport szinten egy ilyen személyautón elérhető adóelőny értéke a 3,2 millió forintot is elérheti autónként, amely egy 10 autós flotta esetén jelentős, több tízmillió forintos megtakarítás is eredményezhet, 30 autónál pedig már százmilliós a megtakarítás. “A jelenlegi magas kamatkörnyezetben egyébiránt a finanszírozási költségek is jelentősek, így amennyiben a cégek el tudják kerülni a hitelfelvételt, az is jelentős megtakarítást eredményezhet számukra” – hangsúlyozta Bagdi Lajos.

A fenti előnyökön túl egy erre szakosodott flottakezelő révén jobb feltételeket érhet el a cégcsoport a gépjárművek beszerzése, karbantartása során, másrészt a vagyonvédelmi szempont sem utolsó, mivel a vállalkozás tulajdonában álló személygépjárművek a fő tevékenységet végző vállalkozástól eltérő tulajdonban vannak, amelyek nagyobb biztonságot jelentenek a vagyontárgyak vonatkozásában.

“A megfelelő struktúra kialakítása ugyanakkor elengedhetetlen, mind adózási, mind pedig jogi vonatkozásban, érdemes tanácsadó bevonásán elgondolkodni ennek létrehozásakor” – zárta gondolatait Bagdi Lajos.