Az április 11-12-ei Országos Diákparlament záró plenáris ülésén nem sérültek az oktatási jogok – állapította meg Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa a tanácskozáson készült hangfelvételek, iratok és a személyes meghallgatások alapján hivatalból indított vizsgálata során.

Az Országos Középiskolás Érdekképviselet (OKÉ) kifogásolta, hogy a diákparlament diák levezető elnökét a zárószavazás végére leváltották, s helyére Wootsch Pétert, az ifjúsági tárca volt államtitkárát jelölték ki, aki nem bocsátotta szavazásra javaslataikat. Aáry-Tamás közölte: a rendelkezésre álló adatokból megállapítható, a záró plenáris ülésen nem váltották le a diák levezető elnököt.

A biztos megvizsgálta azt az OKÉ által benyújtott indítványt is, melyet állításuk szerint nem bocsátottak vitára. Megállapította, hogy az nem felelt meg a formai követelményeknek. Wootsch Péter levezető elnök ugyan elmulasztotta tájékoztatni a küldötteket arról, hogy a módosító indítvány nem felel meg a követelményeknek, s ezért azt nem teszi fel szavazásra, mivel azonban az amúgy sem kerülhetett volna a plenáris ülés elé, a mulasztás a parlamenten elfogadott ajánlás tartalmát érdemben nem befolyásolta.

Az OKÉ a diákparlamenten történetek miatt Gönczöl Katalinhoz, az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult, aki azonban hatáskör hiányában nem indít vizsgálatot. Az Országgyűlési Biztosok Hivatalának tájékoztatása szerint az ombudsmannak csak akkor hatásköre kivizsgálni egy ügyet, ha a jogsértés hatóság vagy közszolgáltató intézkedéséből, vagy annak hiányából fakad. A diákparlament azonban nem tartozik ezen ügyek közé.

Ötvös Edina, az OKÉ ügyvivője elmondta, továbbra is fenntartják kifogásaikat a diákparlamenttel kapcsolatban. Szerintük jogszabályi hiányosságok miatt történhettek meg a kifogásolt események, ezért ismét Gönczöl Katalinhoz fordulnak, és kérik vizsgálja ki a diákparlamentre vonatkozó jogi szabályozást.