Míg a digitális aláírásról szóló törvény várhatóan az elkövetkező két héten belül, addig az egységes hírközlési törvény a tavaszi parlamenti ülésszak végén, júniusban születhet meg.

Míg a digitális aláírásról szóló törvény várhatóan az elkövetkező két héten belül, addig az egységes hírközlési törvény a tavaszi parlamenti ülésszak végén, júniusban születhet meg – közölte az MTI-vel Stumpf István kancelláriaminiszter a Hírközlési Főfelügyelet (HIF) pénteki, XIV. országos fórumán Budapesten.

A miniszter elmondta, hogy a hírközlési törvény elfogadását követően pályázatot írnak ki a HIF elnöki posztjára, így a főfelügyeletnek legkésőbb szeptember végére új elnöke lesz.

Stumpf István a jövő évtől liberalizált távközlési piac felügyeletét ellátó szervezetről kifejtette: az intézmény január 1-jétől döntőbizottsági szerepkörrel is rendelkezni fog.

  • Az év első felében várhatón 300-400 versenyt befolyásoló üzleti ügyben kell majd döntenie, amely több tízmilliárdos nagyságrendű piaci kihatással bír majd – hangsúlyozta Stumpf István. Hozzátette, hogy emellett a szervezetnek meg kell őriznie piaci érdekektől való hatósági függetlenségét, valamint átláthatónak és kiszámíthatónak kell lennie.

A miniszter szerint a felügyelet lesz az első olyan elektronikus kormányzati intézmény, amely az információtechnika összes vívmányát kihasználva mutat példát a később csatlakozó közigazgatási szervnek.

Stumpf István szólt arról, hogy a parlament jövő héten tárgyalja az egységes hírközlési törvényhez benyújtott módosító indítványokat. Kiemelte, hogy a kormány támogatja azt a módosító indítványt, amely a nyomvonalas létesítmények hatósági engedélyeztetését nem az önkormányzatokra bízza, hanem a felügyelet hatáskörében tartja.