A koalíciós frakciók Lábady Tamást, az Alkotmánybíróság volt helyettes elnökét ajánlották adatvédelmi biztosnak a köztársasági elnöknél folytatott hatpárti egyeztetésen kedden

Szájer József, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője az egyeztetést követően azt mondta: az adatvédelmi ombudsmani posztra egy gyakorló bírót jelölnek, aki nem járult hozzá neve nyilvánosságra hozatalához.

Lábady Tamás megválasztásához módosítani kellene az országgyűlési biztosokról szóló törvényt, ugyanis alkotmánybírói mandátumának lejárta óta nem telt el a törvényben előírt négy év.Az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi jogszabály szerint országgyűlési biztos nem lehet az, aki a választásra irányuló javaslat megtételének időpontját megelőző négy évben az Alkotmánybíróság tagja volt. Lábady Tamás 1990. július 2-tól kilenc éven át volt alkotmánybíró.

Szentgyörgyvölgyi Péter, az FKGP frakcióvezetője, Balsai István, az MDF képviselőcsoportjának vezetője és Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese nem kívánt nyilatkozni a Lábady Tamás jelöléséről szóló információval kapcsolatban.

Vastagh Pál (MSZP), megerősítve a volt alkotmánybíró jelölését, kifogásolta, hogy a kormánypárti frakciók személyi javaslata nem áll összhangban a vonatkozó törvénnyel.

Szavai szerint a koalíciós pártok ennyi idő alatt a törvényes feltételeknek megfelelő személyi javaslatot is előterjeszthettek volna.

Hack Péter (SZDSZ) közölte: megdöbbenti a jelölés, mivel – mint mondta – meggyőződése szerint nincs indoka annak, hogy bármelyik biztost leváltsa a Fidesz. Megfogalmazása szerint Lábady Tamás jelölése mutatja, hogy nem konstruktív javaslatról van szó.

  • Nem tudom elhinni, hogy ha a Fidesz komolyan vette volna a jelölést és valóban konstruktív javaslattal állt volna elő, akkor ne nézett volna utána ennek az adatnak – fűzte hozzá a politikus, utalva arra, Lábady Tamás a törvény értelmében nem lehet ombudsman, hiszen a jelölést megelőző négy éven belül az Alkotmánybíróság tagja volt.

Balczó Zoltán, a MIÉP frakcióvezető-helyettese feltételezi, hogy a Fidesz olyan személyt javasol, aki minden jogi feltételnek megfelel.

  • Ha a kilátásba helyezett személy nem felel meg ennek, akkor feltételezem, hogy más, szintén köztiszteletben álló jogi szaktekintélyt javasolnak majd – jegyezte meg a MIÉP-es politikus.