Megérkezett szombaton Hollandiába az a három boszniai muzulmán tiszt, akik ellen háborús bűnök elkövetése miatt emelt vádat a hágai Nemzetközi Törvényszék. Ez az első eset, hogy boszniai muzulmán tisztek kerülnek az ENSZ által felállított törvényszék elé.

Jim Landale, a bíróság szóvivője szombaton elmondta, hogy a gyanúsítottakat azonnal a törvényszék börtönébe szállították. A Hága egyik kertvárosi jellegű kerületében, Scheveningenben található börtönben őrzik az összes olyan személyt, köztük Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnököt, akit a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló ENSZ-bíróság parancsa alapján tartóztattak le.

A Nemzetközi Törvényszék a boszniai muzulmán hadsereg két nyugalmazott tábornoka és egy jelenleg is aktív állományban lévő ezredese – az 51 éves Enver Hadzihasanovic, az 54 éves Mehmed Alagic, illetve a 37 éves Amir Kubura – ellen azért emelt vádat, mert azt gyanítja, hogy külföldről érkezett fanatikus muzulmán harcosok az ő irányításuk alatt vittek véghez háborús bűncselekményeket Közép-Boszniában 1993 januárja és 1994 januárja között.

A két tábornokot és az ezredest csütörtök reggel Bosznia-Hercegovina területén tartóztatta le a horvát-muzulmán föderáció rendőrsége. Az akció részleteiről azóta sem ismeretesek további részletek, mindössze annyit tudni, hogy a három magas rangú tiszt végül is önként utazott Hágába. Elszállításukról a boszniai nemzetközi békefenntartó erő (SFOR) gondoskodott.

A horvát-muzulmán föderációban megjelenő újságok szombaton egyöntetűen azt hangoztatták, hogy a három tiszt a terhükre rótt vádakat jogos önvédelemből követhette el. “Tény, hogy egy-két elszigetelt esetet leszámítva a muzulmán vezetők a háború idején nem engedték, hogy tömeges méretben kövessenek el bűncselekményeket a nem muzulmán lakosság ellen” – írta az Oslobodjenje című szarajevói napilap, hangsúlyozva, hogy a szerbekkel ellentétben a nem muzulmán lakosságot sújtó atrocitások nem voltak előre kitervelve, csupán szórványos “incidensek” történtek.