Törvényi szabályozás hányában egyre kezelhetetlenebb a koldus-helyzet Bosznia-Hercegovinában. A hatóságok eszköztelenek, legfeljebb rövid elzárással és pénzbüntetéssel tudják szankcionálni a köztereket ellepő koldusokat. Ráadásul szervezett bűnözői csoportok egyre több gyermeket kényszerítenek koldulásra.

Bosznia-Hercegovinában kimagasló a gyermekek kizsákmányolása és koldulásra kényszerítése

– erre már az Európai Bizottság is felhívta a figyelmet 2021. évi jelentésében.

Bosznia-Hercegovinában a koldulás a pénzkeresés bevett, kedvelt, jövedelmező és jól szervezett módja, több szervezett bűnözői csoport szakosodott rá.

A kéregetők leginkább a nagyvárosok központi részeit lepik el, nagyrészük egészen pici gyerekekkel, csecsemőkkel próbál szánalmat kelteni a járókelőkben, számos esetben a gyermekkel koldultat.

Koldus Bosznia-Herczegovinában – Fotó: Fóris Gábor / Jogi Fórum

A bosznia-hercegovinai koldus-helyzet társadalmi gyökerei mélyre nyúlnak, a probléma rendszerszintű megoldásért kiált.

A balkáni ország büntető és szabálysértési törvényeiben a koldulásnak nincs külön tényállása, nem számít jogellenes cselekménynek, ezért kéregetés miatt – jogalap hiányában – eljárás nem indítható.

A rendvédelmi és igazságszolgáltatási szervek nem tudnak mit kezdeni az üzletszerűen kéregetőkkel, még akkor sem, ha gyermekeket használnak fel a haszonszerző tevékenyéség cáljából. Az őrizetbe vett koldusok a fogdát pihenésre és felfrissülésre használják, azt elhagyva folytatják a tevékenységet.

Koldus Bosznia-Herczegovinában – Fotó: Fóris Gábor / Jogi Fórum

A nagyszámú koldus rossz fényt vet a bosnyák településekre, a turizmusnak sem kedveznek. Számuk a nyári szezon kezdetével jellemzően megsokszorozódik. “Egyenesen elriasztják a városba látogatókat”- írta közleményében Mosztár város vezetése.

Mosztár belvárosában az idei első átfogó ellenőrzés során 55 koldust találtak – 26 felnőttet és 29 kiskorút. A kiskkorúak közül hatan egyedül koldultak, szülő vagy gondviselő nélkül.

A problémát Mosztárban a szociális munkaközpont a rendőrséggel közösen próbálja kezelni. A kéregetők utcáról való eltávolítása azonban nagyrészt eredménytelen, mert a befogadó központokba helyezés ellen tiltakoznak, agresszív viselkedésükkel veszélyeztetik a dolgozók és a lakók biztonságát.

Koldus Bosznia-Herczegovinában – Fotó: Fóris Gábor / Jogi Fórum

A mosztári városvezetés – más bosnyák nagyvárosokhoz hasonlóan – jogalkotást és törvényi megoldást sürget.

Addigis “senki ne adjon pénzt koldusoknak” javasolják a lakosságnak.

„Jószándékú polgárok naponta adnak alamizsnát kolduló gyerekeknek, azt gondolva, hogy ezzel jót cselekszenek, jobbá, könnyebbé teszik az életüket. Pedig sajnos épp az ellenkezője történik. Tudnunk kell, hogy a gyermek koldusoknak adott pénz ezeknek a gyerekeknek a kiszolgáltatottságát növeli, a kizsákmányolásukat támogatja” –

hangsúlyozzák a mosztári városatyák.