A közigazgatási reform eddigi tapasztalatairól beszélt szombaton Siófokon a IX. Országos Közigazgatási Konferencián Pintér Sándor belügyminiszter, aki azt megelőzően az Egyesült Államokat ért terrortámadás után bevezetett hazai intézkedésekről adott tájékoztatást.

Pintér Sándor közlése szerint továbbra is az Országos Rendőr-főkapitányság közbiztonsági főigazgatója fogja össze a határőrség, a honvédvezérkar és a katasztrófavédelem illetékesének ezzel kapcsolatos intézkedéseit. Ezerkétszáz határvadászt vezényeltek a zöld határra. Nem kizárt – jegyezte meg Pintér Sándor -, hogy a várható amerikai válaszlépések hatására újabb afgán menekültek érkeznek majd hozzánk.A belügyminiszter hozzátette: jelenleg 800 afgán állampolgár tartózkodik Magyarországon az átmeneti szállásokon. A menedéket adó táboroknak mind a külső, mind pedig a belső védelmét megerősítették, csakúgy, mint a többi kiemelt objektumét. Ezek közé sorolta Pintér Sándor a paksi atomerőművet, a hőerőműveket, a repülőtereket, az SFOR-katonák állomáshelyét és egyebek mellett a büntetés-végrehajtási intézeteket. A belügyminiszter hozzátette: a határállomásokon fokozott ellenőrzéseket hajtanak végre, de a már mindenütt kiépült számítógépes rendszernek köszönhetően – a tapasztalatok szerint – az intézkedés nem okoz jelentős torlódást. Pintér Sándor megerősítette, hogy megszüntették a határállomásokon a vízumkiadást, és szorosabb ellenőrzés alá vonták a beutazási kérelmeket. A tárca vezetője a jegyzők, a közigazgatásban dolgozók segítségét kérte abban, hogy minden településen vizsgálják felül a polgári védelem eszközeit, még akkor is, ha Magyarországot továbbra sem fenyegeti semmilyen valós veszély.

Az előadás második részében a közigazgatási reform került előtérbe. Pintér Sándor a jelenlévő mintegy 200 közigazgatási szakember egyetértésével nyugtázta, hogy az okmányirodák 85-90 százaléka immár tökéletesen működik, megszűntek a jelentős sorban állások. Ezek az irodák – 210 van belőlük az országban – bekerültek a “polgári vérkeringésbe” – tette hozzá Pintér Sándor. A Belügyminisztérium az okmányirodák további fejlesztése érdekében a tárca tulajdonában tartja a nagy értékű számítógépeket, mert a tapasztalat szerint az önkormányzatok nagy része nem tudná korszerűbbre cserélni ezeket a berendezéseket. Rövidesen bevezetik az úgynevezett egyablakos ügyintézést, amely az elektronikus közigazgatás alapját jelenti majd. Mindehhez kapcsolódva októberben 2.100 köztisztviselő kap nyilvántartási és okmányirodai ügyintézői bizonyítványt. A belügyminiszter a köztisztviselői életpályáról szólva bejelentette: mindent megtesz annak érdekében, hogy januártól, a 6-8 százalékos inflációs emelésen felül további 30 százalékos béremelést kapjanak a közigazgatásban dolgozók.

Pintér Sándor beszélt arról is, hogy a Belügyminisztérium várhatóan eladja összes szolgálati lakását, ugyanakkor lakástulajdonhoz kívánnak juttatni minden köztisztviselőt. Mindehhez munkahelyi kölcsönnel, hitelekkel segítik majd a dolgozókat. Azok az önkormányzatok pedig, amelyek a terv megvalósításához térítésmentes telket adnak, további segítségre számíthatnak a tárcától. Ezek sorába tartozik Debrecen, Siófok, Kaposvár, Szeged és Budapest több kerülete – ismertette hozzá Pintér Sándor. A belügyminiszter szólt arról, hogy tart az önkormányzati rendszer vizsgálata, a változtatás azonban minden bizonnyal már a következő kormány feladata lesz. Azt azonban feltétlenül szeretnék elérni – jegyezte meg -, hogy a jelenlegi 77 ezer önkormányzati rendelet mindenki számára hozzáférhető legyen a Belügyminisztérium saját számítógépes hálózatán. Ugyanakkor megkezdődik ezeknek a rendeleteknek az alkotmányossági felülvizsgálata és ellenőrzése az Európai Unióhoz igazodva – jelezte Pintér Sándor.