Az ENSZ égisze alatt létrehozandó világméretű terroristaellenes koalícióért szállt síkra a világszervezet főtitkára a La Libre Belgique hétfői számában. A belga napilap véleményoldalán közölt írásában Kofi Annan emlékeztetett arra, hogy az ENSZ Közgyűlése és a Biztonsági Tanács 48 órán belül csatlakozott az Egyesült Államok elleni terrortámadásokat elítélő nyilatkozatához.

Úgy döntöttek egyúttal, hogy támogatják a felelősök, valamint az őket segítő államok elleni fellépést. “Senki ne vonja kétségbe ezt a szolidaritást” – figyelmeztetett a főtitkár. Nem lehet kérdéses Annan szerint a világ népeinek abbéli eltökéltsége sem, hogy addig harcolnak a terror ellen, amíg csak szükséges. Az ENSZ-ben kell lennie elég bátorságnak annak elismeréséhez, hogy amint vannak közös célok, úgy vannak közös ellenségek is – fűzte hozzá.

Annan úgy véli, a világszervezet a lehető legalkalmasabb arra, hogy támogassa a terrorizmussal szembeni világméretű fellépést. Biztosítani tudja az átfogó koalíció létrehozásához szükséges jogi kereteket, és hosszabb távon is legitimitással ruházhatja fel a harcot. Az érvényben lévő ENSZ-konvenciók máris jogi kereteket nyújtanak a terrorizmus felszámolásához szükséges számos olyan intézkedéshez, mint például a bűnözők kiadatása és bíróság elé állítása vagy a pénzmosás megakadályozása. A főtitkár azonban ennél is fontosabbnak tartja a terrortámadások végrehajtása óta kibontakozó világméretű egység megerősítését. Ehhez szerinte kétségkívül fel kell ismerni, hogy minden társadalomnak vannak közös ellenségei, de azt is meg kell érteni, hogy ezeket soha nem felekezeti vagy nemzetiségi hovatartozás szerint lehet meghatározni. Egyetlen népet, egyetlen térséget, egyetlen vallást sem szabad célba venni bizonyos személyek cselekedetei miatt – figyelmeztet Annan.