Azok a hallgatók, akik technikai okok miatt később kapják meg érvényes diákigazolványukat, november 30-ig lepecsételt diákigazolvány igénylőlap másolatával vehetik igénybe az utazási kedvezményeket.

Gál András Levente, az oktatási tárca közigazgatási államtitkára ma közölte: a minisztériumi adatszolgáltatás és kezelés hibátlanul működött. A csúszás oka az igénylőlapok hibás kitöltése, illetve az egyetemek, főiskolák az igényléseket nem mindig küldték el időben az állami nyomdához. A tárca és a közlekedési vállalatok szerdán egyeztetnek a megoldásról. Ennek kapcsán jelezte: az oktatási tárca, valamint a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium méltányossági intézkedést kért azon hallgatók részére, akik az október 31-i határidőig nem jutottak hozzá az állandó felsőoktatási diákigazolványokhoz.

Ennek értelmében az okmánnyal nem rendelkező egyetemi, főiskolai hallgatók a jogszabályban rögzített utazási kedvezményeket november 1-jétől 30-áig az igénylőlapon megjelölt lakóhely és az oktatási intézmény székhelye, a gyakorlati képzés helye között az egyetem, főiskola által lepecsételt diákigazolvány igénylőlap másolatával vehetné igénybe.

A közigazgatási államtitkár tájékoztatása szerint az Állami Nyomda Rt. szerdáig eljuttatta az állandó felsőoktatási diákigazolványokat azon egyetemekre, főiskolákra, amelyek a hibátlanul kitöltött igénylőlapokat szeptember 20-ig megküldték az állami nyomdába.