A jövőben akár börtönbüntetést is kaphat, aki megpróbálja megakadályozni egy jogerős bírói ítélet végrehajtását

  • persze csak akkor, ha elfogadja a parlament az igazságügyi tárca erre vonatkozó javaslatát. A tervezet nem fenyeget minden egyes adóst börtönnel, csupán az ellenszegülőket. Büntetőügyek tucatjai emiatt nem várhatóak, az viszont igen, hogy a fenyegetettség önmagában elegendő lesz az ítéletek betartásához.

Áprilistól akár egy évig terjedő szabadságvesztést, közérdekű munkát, illetve pénzbüntetést kaphat az, aki megakadályozza egy jogerős bírói döntés végrehajtását. Mindezt teszi azután, hogy az ellenszegüléséért korábban már kapott rendbírságot – áll az igazságügyi tárcának a büntetőtörvény módosításáról szóló, a parlament előtt lévő javaslatában. Ellenállás alatt értendő például, ha valaki nem engedi, hogy a másik szülő elvigye a gyereket, ha elrejt valamit, amit át kellene adnia. Börtön tehát csak azokat fenyegeti, akik tesznek is valamit – legyen bármilyen csekély is – azért, hogy a bírói ítéletet ne lehessen végrehajtani. Azok például, akik nem tudnak fizetni, nem kerülnek áprilistól az adósok börtönébe, azok viszont oda kerülhetnek, akik kibújnak a kötelezettség alól.

Bár az alkotmány is rögzíti, hogy a bíróság jogerős ítélete mindenkire nézve kötelező, valójában számtalanszor csak végreható által lehet érvényt szerezni a bírói döntésnek.

A pervesztes felek pedig az eddigi tapasztalatok szerint sokszor bármit hajlandóak megtenni azért, hogy ne lessen végrehajtani a számukra kedvezőtlen ítéletet. Végrehajtást tulajdonképpen mindenre lehet kérni, amiről egy jogerős bírói ítélet rendelkezik.

Az biztos, hogy valós gondot jelent a bírósági végrehajtás akadályozása – állítják az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) hivatalának illetékesei. Szeptember elsejétől a törvény ugyan már lehetőséget ad arra, hogy a végrehajtókkal szembeszálló ügyfeleket megbírságolják. Azt azonban még lehet tudni, hogy a bíróságok milyen gyakran élnek ezzel a lehetőséggel és így azt sem, hogy milyen hatása van mindennek. Egyelőre azonban úgy tűnik: nem bírságolnak túlzottan gyakran.

Jogi szakértők úgy vélik, hogy legalább egy év kell ahhoz, hogy érezhető és értékelhető hatása legyen a büntető törvény ezen módosításának.

Feltehetően nem indulnak majd tömegesen a bírósági végrehajtás akadályozása miatt büntetőeljárások, mert nem biztos, hogy az ítéletek betartását a büntetőjog eszközével kellene kikényszeríteni. Lehet viszont, hogy már a fenyegetettség is elég lesz. Ha ugyanis a félelem beépül a köztudatba, lehet, hogy könnyebben elfogadhatóvá és így betarthatóvá teszi még a nem tetsző bíróság döntést is.