Stanga Gyulát, a Synergon Rt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettesét bennfentes kereskedelem tilalmának megsértése miatt 5,595 millió forint, a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt 20 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) – tette közzé a felügyelet a Magyar Tőkepiacban csütörtökön.

A közlemény szerint a Synergon Rt. és a Vivendi Telecom Hungary Kft. 2000. október 29-én kötött szerződést a Vivendi multiservice hálózatának megtervezésére és kiépítésére, valamint az üzemeltetés támogatása.

A tíz éves szerződést a Synergon részéről többek között Stanga Gyula írta alá.

A megállapodásról a társaság a Budapesti Értéktőzsdét és a sajtót az előírt 2 napos határidőnél később, csak november 23-án, a felügyeletet pedig november 24-én értesítette.

Stanga Gyula 2000. november 22-én 15 ezer Synergon részvény tőzsdei vételére adott megbízást az IE New York Bróker Rt.-nek, amely 11,19 millió forint összértéken teljesült. A megvásárolt részvényeket a vezérigazgató-helyettes 2000. december 20-án értékesítette, melynek eredményeként 2,956 millió forint árfolyamnyeresége keletkezett.

A felügyelet megállapította: Stanga Gyula a vételi ügylet időpontjában tudott az árfolyambefolyásoló hírről, de az még a sajtóban nem jelent meg, így a szerződésben foglaltak bennfentes információknak tekinthetők.

A szerződés olyan információ volt, amely a nyilvánosságra kerüléskor alkalmas volt a részvények árfolyamának jelentősen befolyásolására. Ezt megerősítette, hogy a hír bejelentése után a Synergon papírok tőzsdei forgalma és árfolyama ugrásszerűen növekedett.

A közlemény szerint a felügyelet első, 2001. május 4-i megkeresésére Stanga Gyula azt a tájékoztatást adta: nem tudott arról, hogy a szerződéskötést közzétették-e.

A felügyelet eljárása során a vezérigazgató-helyettes azt mondta: a Synergon Rt. egyik alkalmazottját bízta meg azzal, hogy a szerződés megkötését az azt követő két napon belül közölje a felügyelettel. Állítása szerint a hírt a Synergon Rt. adminisztrációs hibája miatt nem jelentették a felügyeletnek.

A PSZÁF határozata ellen Stanga Gyula nem fellebbezhet, de 30 napon belül bírósági felülvizsgálatot kérhet.