A következő években címzett támogatásként 53,5 milliárd forintra számíthat 52 település, így saját forrással kiegészítve mintegy 70 milliárd forintos településfejlesztési beruházást valósíthatnak meg – ismertette tervezetét a belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján a fővárosban.

Lamperth Mónika hozzátette, hogy a jövőre felhasználható keretösszeg 4,5 milliárd forint lesz. Elmondta, hogy a címzett támogatásról szóló tervezet kidolgozásánál szakmai és területfejlesztési javaslatokat, illetve a településen élő emberek igényét vette figyelembe. Lamperth Mónika ugyanakkor hangsúlyozta: azért jelentette be a tervezet elkészültét sajtótájékoztatón, mert szerette volna annak a látszatát elkerülni, hogy a vasárnapi önkormányzati választások kimenetele befolyásolja döntését. Megemlítette, hogy a fejlesztések közül a legnagyobb részt az oktatás és a kultúra kapja, amelyet az egészségügy és a vízgazdálkodás, illetve a szociális terület követ.

A belügyi tárca vezetője ennek kapcsán megjegyezte, hogy a támogatási arányok jelzik a kabinet szándékát, amelyet a második száznapos kormányprogramban jelöltek meg. Lamperth Mónika a 2003-as költségvetési lehetőségek kapcsán arról szólt, hogy az önkormányzatok idei 871 milliárdos működési és beruházási támogatása jövőre több mint 30 százalékkal növekszik. A növekedés elsősorban a korábbi köztisztviselői és a mostani közalkalmazotti béremelés fedezetének, illetve a nyugdíjnövekedés miatti szociális juttatások emelkedésének köszönhető. A tárca költségvetési javaslata szerint a településeknél maradó személyi jövedelemadó összegét megdupláznák, azaz a jelenlegi 41,7 milliárdos összeg 80-100 milliárd forintra emelkedne. Ezzel együtt az önkormányzatok számíthatnak a gépjárműadó teljes összegére is.

  • Az önkormányzati költségvetés modellezése még most is tart, de az ismertetett összegek sarokszámként szolgálnak – hangoztatta a miniszter. Lamperth Mónika megfogalmazása szerint a költségvetésen túlmutat az önkormányzati reform kidolgozása, amivel a települések autonómiáját szeretnék megerősíteni. A tárca vezetője a kistérségek kapcsán arról szólt, hogy azokat szeretnék jogi szabályozással és pénzügyi forrásokkal is megerősíteni. Ezzel együtt azon reményének adott hangot, hogy a kistérségek alkotó molekulái lesznek a regionális önkormányzatoknak. A miniszter szerint fontos, hogy vasárnap olyan önkormányzatokat és vezetőket válasszanak az állampolgárok, akiknek a település fejlődése és sorsa lebeg a szeme előtt, jól tudnak gazdálkodni az adóforintokkal és kihasználják a hazai és uniós pályázatokat is.