Emberi jogi szervezetek széles köre arra intette a világ kormányait, óvakodjanak attól, hogy a terrorizmus elleni fellépés újabb intézkedései során lábbal tiporják az emberi jogokat.

Ami szeptember 11-én történt, az emberiség elleni bűntett volt, sokkolta és megváltoztatta a világot – ismerte el pénteken Genfben Irene Khan, az Amnesty International főtitkára, kijelentve ugyanakkor, hogy a világon számos kormány az elnyomás fokozására használta fel ezt az alkalmat, drákói törvényeket bevezetve a biztonság nevében. A bírói ítélet nélküli, korlátlan idejű fogva tartást, a titkos bizonyítékok alapján ítélkező bíróságokat emelte ki ezek közül.

Nem kormányzati szervezetek – az Amnesty mellett a Human Rights Watch és több más nemzetközi emberijog-védő csoport – közös nyilatkozatban fordult pénteken az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához, s arra sürgették az 53 tagországot tömörítő testületet, hogy vizsgálja meg a terrorizmusellenes küzdelem emberi jogi vonatkozásait.

Khan megítélése szerint az emberi jogi rendszer 1948 – vagyis az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata – óta még soha nem volt olyan fenyegetett állapotban, mint az elmúlt hetekben, hónapokban. A legnevesebb emberi jogi szervezet főtitkára az elmúlt húsz év vívmányainak visszavételéről beszélt, s félelmének adott hangot azokkal a katonai bíróságokkal kapcsolatban, amelyeknek felállítását Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter javasolta a tálib és al-Kaida-gyanúsítottak elítélésére, megkérdőjelezve az ilyen testületek függetlenségét, a vádlottak védelmének garanciáit.

Az Amnesty pénteken közzétett jelentésben bírálta Kínát az ujgurok elnyomásának fokozásáért, a sokasodó kivégzésekért, amelyeket a muzulmán szeparatisták soraiban foganatosít a terrorizmus elleni hadviselés címén. Decemberben a nemzetbiztonság szavatolásának és a terrorista bűnök megbüntetésének jegyében szigorították a kínai büntető törvénykönyvet. Az AI jelentésében aggodalmának ad kifejezést azon értesülései miatt, melyek szerint azóta több ezer embert tartanak önkényesen fogva az ujgurok lakta térségben, többeket halálra ítéltek, és egyeseket ki is végeztek.