A zimbabwei kormányzat által fenntartott milícia tagjai megfélemlítik, sok esetben megerőszakolják az ellenzéket támogató lakosokat a múlt hónapi elnökválasztást követő jelenlegi zavaros időszakban – állította pénteken az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet.

Az Amnesty International irodáihoz számtalan bejelentés érkezett arról, hogy milicisták megerőszakolják, szexuálisan zaklatják a márciusban ellenzéki jelöltekre szavazó személyeket. A jelenség állítólag nem volt ritka az elnökválasztás előtt sem, a nyugati kormányok azonban az ilyen híreket spekulációknak tartva nem reagáltak rájuk.

A Válság Zimbabwében nevű emberjogi csoport szerint a Robert Mugabe eddigi államfő győzelmét hozó – nemzetközi megfigyelők szerint csalással és megfélemlítéssel kísért – választásokat követően mintegy 50 ezer ember hagyta el otthonát attól félve, hogy a kormányalakulatok megtorló akciókat indítanak ellenük.

Az Amnesty International úgy értesült, hogy a milícia olyan, ellenzéki szavazók neveit tartalmazó listák alapján támad meg otthonokat, amelyeket a szavazási adatbázisokból szereztek meg. Az emberjogi szervezet rámutat, hogy a zimbabwei államnak kötelessége lenne megvédeni állampolgárait az atrocitásoktól, azonban a Mugabe-rezsim éppen a rendőrségi visszaéléseket használja fel az ellenzék megfélemlítésére.

Hírek szerint szerte az országban mintegy ötven törvénytelenül üzemelő fogházban tartanak fogva embereket, miközben a milícia tagjai több élelmiszerosztó állomáson akadályozzák az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) párt támogatóit abban, hogy segélyhez jussanak.