A távközlési liberalizációt leginkább fenyegető veszély az, hogy a tervezett összekapcsolási ajánlatok (RIO) díjai miatt az alternatív szolgáltatók nem tudnak versenyképes áron ajánlott szolgáltatásokkal megjelenni az üzleti előfizetői piacon

  • mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Törő Csaba, az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének elnöke.

Az elnök szerint ilyen összekapcsolási ajánlatot (RIO) a törvény értelmében a Matávnak és a helyi koncessziós távközlési szolgáltatóknak kell készíteniük azért, mert a távbeszélő piacon ezek szerepelnek jelentős erővel bíró cégekként.

Törő Csaba ismeretei szerint a Matáv által kidolgozott összekapcsolási díjak átlagosan háromszor akkorák, mint az Európai Unióban alkalmazottak. Hozzátette: ha ezeket a díjakat a hírközlési felügyelet, illetve a hírközlési döntőbizottság elfogadja, akkor megáll Magyarországon a távközlés liberalizációja és az alternatív szolgáltatók kénytelenek lesznek abbahagyni tevékenységüket – hangoztatta a szakember.