Finnország mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Unió bővítésének folyamata a meghatározott menetrend szerint haladjon – jelentette ki Tarja Halonen finn államfő kedden Budapesten, Mádl Ferenc köztársasági elnökkel folytatott megbeszélését követően.

A hivatalos magyarországi látogatáson tartózkodó politikus a találkozó utáni sajtótájékoztatón leszögezte: biztos abban, hogy Magyarország az elsők között fog csatlakozni az unióhoz. – Az európai Unió nem egy rózsakert, de kemény munkával, amihez már hozzászoktak, ott jobban lehet érvényesülni, mint azon kívül – jegyezte meg a finn elnök. Tarja Halonen reményét fejezte ki, hogy Magyarország és Finnország együttműködése a magyar uniós csatlakozást követően is töretlen marad. Mindkét államfő méltatta a két ország közötti kapcsolatokat. Mádl Ferenc kiemelten szólt a magyar-finn gazdasági és kulturális együttműködésről. A magyarországi finn beruházások közül példaként említette a Nokia vállalatot, amely – mint rámutatott – sok ezer alkalmazottat foglalkoztat.

Mindkét elnök kiemelte Magyarország és Finnország nyelvi rokonságon alapuló barátságát, ami – Mádl Ferenc szavai szerint hosszú évszázadok óta meghatározza a két ország, a két nép együttműködését. – Mi őszintén érezzük, hogy rokonok vagyunk és egymáshoz tartozunk – jelentette ki a finn államfő. A magyar köztársasági elnök elismerését fejezte ki Tarja Halonennek személyes erőfeszítéseiért, amelyeket a két ország politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatainak előmozdítása érdekében fejt ki. Mádl Ferenc hangot adott nagyrabecsülésének azért is, amit a finn elnök nemzetközi fórumokon az emberi, kisebbségi jogok és a szociális igazság teljesülése érdekében tesz. Köszönetet mondott Finnországnak azért a támogatásért, amelyet Magyarországnak a demokratikus átalakulás folyamán és az európai integrációs folyamatban nyújtott.

Elsődlegesen a gazdasági, a kulturális és a városok közti együttműködés
fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta Demszky Gábor főpolgármester és Tarja Halonen finn köztársasági elnök kedd délutáni városházi találkozóján. A közös gyökerek, a rokoni kapcsolat, a történelmi párhuzamok felvillantása mellett szó esett az európai uniós tapasztalatok átadásáról és átvételéről is. Demszky Gábor kifejezte reményét, hogy a finn kormány, a finn városok a jövőben is hozzájárulnak hazánk uniós csatlakozásához. Tarja Halonen ennek kapcsán megjegyezte, hogy már ma is úgy tekintenek Magyarországra, mint egy európai uniós tagországra. A finn államfő megörökítette látogatását Budapest Aranykönyvében, a főpolgármester pedig átadta a magas rangú vendégnek Budapest jelképes városkulcsát.