Az ENSZ menekültügyi főbiztosa hétfőn nagyobb pénzügyi segítséget kért a gazdag országoktól, elsősorban a hazatérő menekültek támogatásához. Ugyanakkor bírálta, hogy egyre több ország őrizetben tartja a menedékjogért folyamodókat.

A főbiztosság (UNHCR) végrehajtó bizottsági ülését megnyitva Ruud Lubbers Genfben elmondta: 2000 és 2001 decembere között a világban több mint kétmillióval lett kevesebb a menekült, s számuk azóta is tovább csökkent. 2002 márciusa óta mintegy kétmillió afganisztáni menekült tért haza – “a jövőbe vetett reményük csodálatos bizonyítékaként”. Kelet-Timorba mintegy 220 ezren tértek vissza, s további ezrek olyan afrikai országokba, mint Sierra Leone és Eritrea. Számolni kell az angolai és kongói menekültek közeli visszaáramlásával is.

“A következő feladat a hazatérők sikeres beilleszkedése, a háború sújtotta országok újjáépítésének gyorsítása. Ha ez nem valósul meg, hazaáramlásuk nem lesz fenntartható, s újrakezdődhet a destabilizáció és az elvándorlás” – figyelmeztetett Lubbers. A világszervezet diplomatája az AP amerikai hírügynökség szerint arra kérte a gazdag országokat, hogy adományaikkal segítség ki a pénzügyi nehézségekkel küzdő UNHCR-t, amelynek idén egyszer már meg kellett nyirbálnia programját, de még így is további 48 millió dollárra lenne szüksége ezévi műveleteinek végrehajtásához.

Az újabb, menekülthullámokat keltő konfliktusok közül Lubbers kiemelte a nyugat-afrikai Libériában és Elefántcsontparton zajló konfliktusokat, a szudáni menekültek észak-ugandai táborainak szudáni lázadók általi megtámadását, s Kolumbia helyzetét, ahol a határokon belül kétmillióan élnek menekültsorban, s egyre nagyobb számban áramlanak a szomszédos dél-amerikai országokba.