Bush amerikai elnök megpróbálja megakadályozni, hogy a Michigan Egyetem plusz pontot adjon a felvételi vizsgán a nem fehér diákoknak, írja a Magyar Hírlap.

Bush amerikai elnök egyetért a Michigan Egyetem fehér diákjainak tiltakozásával, és a Legfelsőbb Bírósághoz fordul, hogy változtassák meg a felvételi rendszert az egyetemen. A fehér diákok elfogadhatatlannak tartják, hogy a spanyol anyanyelvű, afroamerikai és indián felvételizők eleve 20 ponttal indulnak a felvételin. A maximum elérhető pontszám 150. Bush azt nyilatkozta, támogatni kell a faji sokszínűséget az egyetemeken is, de ez a módszer hibás és alkotmányellenes, írja a Magyar Hírlap. A pozitív diszkriminációt azért vezették be az élet különböző területein AMerikában, hogy a származásuk miatt hátránnyal induló csoportok minél gyorsabban integrálódhassanak a fehér dominanciájú társadalomba.

Emberi jogvédők és demokrata ellenzékiek fölöslegesnek és károsnak tartják Bush közbelépését. Jesse Jackson tiszteletes, fekete jogvédő szerint ötven éve nem volt olyan kormányzat Amerikában, ami ennyire elutasítja a polgári jogokat. Bush kritizálói általában nem az egyetem gyakorlatát védik, hanem azt kifogásolják, hogy az elnökhöz nem érkezett semmilyen felkérés sem a közbelépésre, és buzgóságával inkább tett gesztust a szegregáció pártolóinak, mint segített egy már jogi útra terelt probléma megoldásában.