A KPMG Hungária Kft. készítheti elő a hírközlési törvény (hit.) módosítását bruttó 431 millió forintért, miután elnyerte az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által kiírt tárgyalásos, gyorsított közbeszerzési eljárást – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A két szakaszban megvalósítandó megbízás magába foglalja a projektterv elkészítését, a kockázatelemzést, a projekt nyomon követését, a kritikus helyzetek és a változásmenedzsment kezelését, az esetleges alvállalkozók összefogását. A nyertesnek meg kell valósítania az európai uniós jogszabályokkal, irányelvekkel való harmonizációt, az EU-csatlakozással kapcsolatos átfogó jogalkotási folyamat kidolgozását, különös tekintettel az új keretszabályozás átvételének menetrendjére.

A hit. módosítása során a tanácsadó cégnek figyelemmel kell lennie a Hírközlési Felügyelet (HíF), illetve a Hírközlési Döntőbizottság (HDB) tényleges piacigazgató szerepének érvényesülésére, a működés hatékonyságának és a kapcsolódó intézményrendszer viszonyának szabályozására. A KMG feladata lesz még az átfogó, folyamatosan fejleszthető internetkoncepció kidolgozása a magyarországi problémák kezelésre, valamint az egyetemes szolgáltatások teljes szabályozási logikájának áttekintése, az új, EU-konform koncepció megalkotásával.

A nyertes tanácsadó munkájának jelentős részét a költségkimutatás, árszabályozás kidolgozása teszi ki. Ennek során rendezni kell a fix-mobil hívások árszabályozását, a hosszú távú előremutató különbözeti költségek módszertanának (LRIC) beépítését. A helyi hozzáférési hiány pótdíj alkalmazásának gazdasági megalapozottsági vizsgálatát is el kell végeznie a győztesnek, illetve az alkalmazhatóság feltételét meghatározó projekt eredményeinek beépítését is a készülő törvénymódosításba. A szolgáltató választásra és a helyi hurok teljes illetve részleges átengedésére vonatkozó szabályozás felülvizsgálata, és a versenyélénkítés lehetőségének feltárása is feladata lesz a KPMG-nek.

A tenderre a nyertesen kívül pályázott a Komáromi és Erős Ügyvédi Iroda, valamint a Deloitte and Touche Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Rt. is. A nyertes KPMG Hungária Kft. a beszerzés értékének tíz százalékát meghaladó mértékben alvállalkozóként igénybe kívánja venni a KPMG Consulting Kft.-t, és a Réczicza Ügyvédi Iroda White & Case LLP-t. Az MTI korábbi híre szerint, a hit. szakmailag egyeztetett jogszabály-tervezetét 2003. májusára kell elkészíteni, amit a parlament a szaktárca tervei szerint 2003 októberében fogad el.