Immár a huszonnyolcadik pénzügyőrt helyezték előzetes letartóztatásba az édességcsempészési ügyben – írja a Magyar Hírlap. A múlt év végén az észak-magyarországi határátkelőhelyeken ugyanis 200 millió forint értékben 200 tonna édesipari terméknek adtak szabad utat a megvesztegetéssel gyanúsított fináncok segítségével.

A vámosok korrupciós botránya miatt a testület parancsnoka országos ellenőrző vizsgálatot rendelt el. Tavaly a vámőrségnél 36 vesztegetési ügyben 59 egyenruhás ellen indult büntetőeljárás. Egy tiszthelyettes szervezte meg és “vezényelte” a vám- és pénzügyőrség történetének valószínűleg legnagyobb felderített korrupciós ügyletét. A nyomozás eddigi adatai szerint az észak-magyarországi határátkelőkön 30 pénzügyőr jelentős anyagi ellenszolgáltatás fejében behunyta a szemét, így öt, édesség-nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozó 200 tonna, 200 millió forint értékű áruját csempészték be. A módszer: a tranzitként Borsodban kezelt 200 tonna árut útközben megdézsmálták, s a szabolcsi kiléptetésnél már csak papíron lépett ki a 200 tonna édesség. Úgy tudjuk, hogy a “korrupciós költség” általában az érték 1-10 százaléka. Információink szerint a korrupcióval, kötelességszegéssel, illetve nagy értékű vámárura üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett bűntettel gyanúsított fináncok közül már huszonnyolcat helyeztek előzetes letartóztatásba.

A szerteágazó korrupciós botrány nyomozati szakasza azonban ezzel még korántsem zárult le. Azt egyelőre még nem lehet tudni, lesznek-e további letartóztatások, illetve őrizetbe vételek. Bencze József vezérőrnagy, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága rendészeti főigazgatója megerősítette értesülésünket, amely szerint az eset kapcsán országos ellenőrzést rendeltek el, hogy felderítsék: máshol is előfordulhatott-e hasonló bűncselekmény-sorozat.