A PSZÁF szakmai tevékenységének megítélése javult az előző évekhez képest, a felügyeleti vizsgálatok szakmai színvonalát az intézmények jobbnak ítélik, mint a könyvvizsgálókét.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete gondolkozik azon, hogy a könyvvizsgáló társaságokat is bevonja az általa felügyelt intézmények körébe – fogalmazott Szász Károly, elnök a FigyelőNet kérdésére. Mint mondta, az amerikai könyvvizsgáló cégek botrányai kapcsán merült fel ez a kérdés, de egyelőre kizárólag “házon belül” vizsgálják az auditorok központi kontrollálásának eshetőségét.

A ma délelőtti sajtótájékoztató fő témája a harmadik alkalommal elvégzett “ismertség- és imázsvizsgálat” eredményeinek összefoglalása volt (a teljes tanulmány elolvasható a szervezet honlapján). A 210 pénzügyi szervezet, 500 ügyfél és a lakosság köréből vett 1000 fős reprezentatív minta alapján elvégzett elemzés azt mutatja, hogy a PSZÁF szakmai tevékenységének megítélése javult az előző évekhez képest: az alkalmazott 4-es skálán 3,78-as “osztályzatot” kapott (2011-ben 3,75-öt, 2000-ben pedig 3,62-t).

A felügyeleti vizsgálatok szakmai színvonalát az intézmények jobbnak ítélik, mint a könyvvizsgálókét: az előbbivel 15, az utóbbival 20 százalék volt elégedetlen a megkérdezett szervezetek köréből. A legelégedettebbek a bankok és az önkéntes pénztárak voltak, míg a legtöbb kritikát a befektetési vállalkozások és a biztosítók fogalmazták meg.

A negatív észrevételek többségével a vizsgálatok gyakoriságát, a szakmai színvonalat és a kivetett szankciókat illették – az utóbbit éppen a leginkább büntetett befektetési vállalkozások és bankok bírálták. A lakosság körében jelentősen javult a PSZÁF ismertsége (a megkérdezettek 11,8 százaléka tudta felidézni a szervezet nevét a 2001. évi 2,7 százalékkal szemben), ugyanakkor csak minden negyedik ember tudta értékelni a felügyelet tevékenységét.