Hamarosan kampányt indít az oktatási jogok miniszteri biztosa, hogy megelőzhető legyen a bántalmazás az iskolákban, illetve ha már megtörtént, fény derülhessen az agresszióra. Az oktatási ombudsman a közeljövőben hozza nyilvánosságra a tavalyi évre vonatkozó jelentését.

Tavaly mindössze három iskolai agresszióval kapcsolatos beadvány érkezett az oktatási ombudsmanhoz: egy diákot, egy tanárt, illetve egy szülőt ért bántalmazás. Aáry Tamás Lajos szerint ez azonban csak a jéghegy csúcsa, az esetek többsége titokban marad. A biztos ezért együttműködésre kéri azokat, akik tudhatnak az erőszakos cselekményekről.

  • Arra kérem a helyieket, szervezzék meg az együttműködés legalsóbb szintjeit, legyenek segítségre orvosok, lelki segélynyújtók, civil szervezetek, jelezzék előre és gyorsan, ha ilyen kialakul, illetve kezdődjön meg a megelőző munka – mondta az ombudsman.

Az oktatási biztos tavalyi évre vonatkozó jelentése számos konkrét esetről számol be. Megállapították például, hogy általában nem tiltható meg az ékszerviselés az iskolákban, csak akkor, ha például egy piercing veszélyes lehet. Volt beadvány azzal kapcsolatban is, hogy lehet-e hideg időben tornaórát tartani az iskola udvarán, ez nem veszélyezteti-e a diákok egészségét. A hivatal ebben az ügyben a diákok pártjára állt. Az emberi méltóságot sértőnek találták azt is, amikor egy igazgató arra utasította a tanárokat, ellenőrizzék, hogy a diákok dohányoznak-e az iskolai vécében.