A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium gyakorlatilag teljesítette a környezetvédelmi jogharmonizációs programot – közölte Schmuck Erzsébet, a szaktárca helyettes államtitkára az MTI-vel.

Elmondta, hogy a program alapján az elmúlt években összesen több mint 120 féle környezetvédelmi vonatkozású jogszabály vette át az uniós jogrendszer előírásait. A helyettes államtitkár utalt arra, hogy a jogharmonizációs program a 2000. év végéig kiadott közösségi jogszabályok átvételére vonatkozott, az azóta megjelent rendelkezések átvétele jelenleg is folyamatban van. – Jövő év májusáig mintegy 22 jogszabályt kell kiadni, amelyek uniós megfelelői már 2001-től megjelentek – jelezte Schmuck Erzsébet. Hozzátette, hogy a jelenlegi helyzet alapján 11 új kormányrendeletet, 6 miniszteri rendeletet, továbbá öt rendeletmódosítást kell a határidőig teljesíteni. A hulladékok szállításáról, a közösségi öko-címkézésről, az önkéntes vállalati környezeti irányítás és auditálás intézményrendszeréről mind új jogszabályok rendelkeznek majd Magyarországon is.

A helyettes államtitkár szólt a jogharmonizációhoz kötődő intézményfejlesztésről. Kifejtette, hogy a csatlakozásig létrejön a Környezeti Informatikai Központ, ahol a különböző jelentési kötelezettségekből származó adatokat dolgozzák fel. Még ebben a félévben befejeződik a légszennyezettségi országos mérőhálózat bővítése is. Ki kell építeni a hulladékgazdálkodás információs és statisztikai rendszerét, amelyet a veszélyes hulladékokat ellenőrző laboratóriumi rendszer fejlesztésével várhatóan az év végéig fejeznek be.

Biztosítani kell a felszíni vízbe bocsátott veszélyes anyagok mérési módszereit és az adatnyilvántartást, valamint a talajvédelmi hatóság és a környezetvédelmi felügyelőségek közötti adatforgalmat. Programiroda felállítása szükséges legkésőbb jövő év május elsejéig az ivóvízminőség-javító program gyakorlati megvalósítására, finanszírozásának biztosítására. Az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos információrendszer tökélesítése, az öko-címke minősítő rendszert koordináló Környezetbarát Termék Kht. működésének beindítása, a zajvédelmet szolgáló laboratórium kialakítása mind a feladatok között szerepel az EU-csatlakozás időpontjáig – mondta Schmuck Erzsébet.