Nem csitul a vihar a tv2-n vasárnap este sugárzott Bazi nagy roma lagzi című műsor körül: az Irigy Hónaljmirigy együttes produkciója heves tiltakozást váltott ki roma szervezetek körében, kedden már megszólalásra késztetett politikusokat, míg a kisebbségi ombudsman eljárást kezdeményezett a médiahatóságnál.

Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkára kedd délelőtt közleményben szólította fel a tv2 vezetőit: fejezzék ki elhatárolódásukat az adójukon vasárnap sugárzott műsor által képviselt nézetektől, és nyilvánosan kérjenek bocsánatot a magyarországi roma közösség tagjaitól. Véleménye szerint “a műsor egyoldalúan negatív képet fest a Magyarországon élő romákról, munkakerülőként, bűnözőként ábrázolja őket, s ezzel sérti a romák emberi jogait, önérzetét, alkalmas a romákkal szembeni gyűlöletkeltésre”.

A politikai államtitkár délután ugyanakkor már megelégedéssel fogadta a tv2 vezetőinek közlését. Pintér Dezső elnök, Kereszty Gábor vezérigazgató és David Stogel ügyvezető igazgató közös közleményben hangsúlyozta: a tv2 senkit sem kívánt megsérteni önérzetében, s ellenséges érzületeket sem akart kelteni. A műsor ellen egy nappal korábban, hétfőn már Horváth Aladár, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is tiltakozott, személyes konzultációt kérve Pintér Dezsőtől. A tv2 elnöke kedden az MTI érdeklődésére jelezte: természetesen kész a személyes egyeztetésre Horváth Aladárral, valamint szándékában áll találkozni Teleki Lászlóval is. Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa a Bazi nagy roma lagzi című műsor sugárzása miatt kedden eljárást kezdeményezett az Országos Rádió és Televízió Testületnél; egy nappal korábban az Integrációs Roma Szövetség is jelezte, hogy panaszt tesz a médiahatóságnál.

Az ombudsman az MTI-nek nyilatkozva előrebocsátotta, hogy az általa utólag megtekintett műsor személyes véleménye szerint “hihetetlenül primitív és ostoba”.
Úgy látja továbbá, hogy az adás ellentétes a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény azon előírásával, amely tiltja a nemzeti és etnikai közösségeket sértő, velük kapcsolatos sztereotípiákat erősítő műsorok sugárzását. Kaltenbach Jenő szerint hiába mondják a műsorról, hogy az paródia, ha sokan – mint azt a hivatalához érkezett panaszok is mutatják – nem annak tartják. Az országgyűlési biztos a napokban írásban is közzé teszi állásfoglalását. A tiltakozások mellett kedden az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága is állást foglalt az ügyben; a testület megítélése szerint a kereskedelmi adó eredetileg humorosnak szánt adása súlyosan megsértette a Magyarországon élő legnépesebb kisebbséget, a cigányságot.

Papp Ferenc, az Irigy Hónaljmirigy együttes egyik tagja az MTI-nek kedden úgy nyilatkozott, nem gondolták, hogy ilyen vihart kavar Bazi nagy roma lagzi című produkciójuk. – Ha valakit véletlenül megbántottunk, azoktól elnézést kérünk, megkövetjük őket – mondta. Szavai szerint, aki egy kicsit is ismeri a zenekart, az tudja, hogy tagjai nem rasszisták, soha nem foglaltak állást a rasszizmus mellett. – A nyilvánosság előtt is készek vagyunk elnézést kérni, de csak olyan dolgokért vállaljuk a felelősséget, amit valójában tettünk, vagy mondtunk – fogalmazott Papp Ferenc.