Két olyan orvosi műhiba miatt is per van folyamatban, amely a károsultak szerint a doktor telefonálása miatt történt

Az orvosok ezentúl csak kivételes, sürgős esetben, és akkor is kizárólag a betegek érdekében használhatják a műtőben mobiltelefonjukat. Az egészségügyi miniszter erről azután adott ki rendeletet, hogy a közelmúltban két műhiba történt, mert az operáló orvos telefonált.

Néhány héttel ezelőtt egy beteg hüvelykujja azért bénult le, mert orvosa a telefonhívás miatt félbehagyta a műtétet, majd anélkül varrta össze a sebet, hogy befejezte volna a beavatkozást. Egy másik esetben pedig szülés közben a gátvágást szakította félbe az orvos a telefonálás miatt, az újszülött meghalt, az édesanya maradandó egészségkárosodást szenvedett.

A tiltó rendelet megszületéséig az intézmények a saját szabályzatukban rögzítethették, hogy egy orvos beviheti-e a műtőbe a mobilját. Az asszony ügyvédje szerint a szegedi szülészet ennek ellenére nem védekezhet azzal a bíróságon, hogy ez ott – csipogó és egyéb eléréhetőség híján – kötelező volt.

Az ügyvéd azt mondja, hogy amíg nem volt mobiltelefon, addig is dolgoztak a szülészek, addig is megvárták az ügyekkel azt az orvost, aki éppen a szülést vezette.

Az orvosi kamara etikai bizottságának elnöke egyetért a tiltással. A szakemberek szerint azonban vannak különleges helyzetek, amikor a mobliozás éppen a beteg érdekében történik. Például a több órás szervátültetés miatt is konzultálnak egymással az orvosok.