Gyorsított eljárás keretében állítják bíróság elé azt a hét szurkolót, akiket rendzavarás szabálysértése elkövetésének alapos gyanújával vett őrizetbe a rendőrség a pénteki Ferencváros-Debrecen labdarúgó-mérkőzés után – mondta Kökényesi Antal budapesti rendőr-főkapitány szombaton az MTI-nek.

A főkapitány tájékoztatása szerint a rendőrség összesen tizenegy szurkolót vett őrizetbe: közülük ötöt a IX. kerületben rendzavarás, míg a VIII. kerületben négyet garázdaság, kettőt pedig rendzavarás elkövetésének alapos gyanújával.

Kökényesi hozzátette, hogy a garázdaság vétsége már bűncselekmény, ezekben az esetekben nem lesz gyorsított eljárás. Kökényesi Antal úgy vélekedett, hogy a gyorsított eljárások keretében talán már hétfőn megszületik a bírósági döntés.

A mérkőzés kapcsán közölte: “a rendőrséget a közterület biztosítására kérték fel, a pályán belül a Ferencváros által megbízott biztonsági emberek voltak felelősek a rendért”. Mint hozzáfűzte, a rendőrséget később hívták be, amikor úgy ítélték meg, hogy nem képesek saját erőből megoldani a helyzetet.

Kökényesi Antal utalt arra, hogy a probléma rendkívül összetett, és a rendőrség csak az adott jogszabályi kereteken belül mozoghat. Véleménye szerint a hasonló esetek elkerülésére meg kellene vizsgálni azon országok – angolok, franciák, németek – gyakorlatát, amelyek már régóta foglalkoznak ezzel kérdéssel, és arra valamilyen formában megoldást is találtak.