Újságírói kérdésre, miszerint mi következik most, hogy a meglehetősen fenyegető elnevezésű Tűzszünet véget ér, háború vagy esetleg a béke, Sebők Erzsébet főtitkár kijelentette, hogy minden cégnél megkezdődnek a nyári szabadságok, és mindenkinek kellemes pihenést kívánnak, ősszel viszont újra kezdik a munkát. Ormós Zoltán jogi képviselő viszont úgy fogalmazott, hogy ki kell mondani, most a háború következik.

Kedden ért véget négy alföldi megyében a BSA (Business Software Alliance) Tűzszünet kampánya. A kezdeményezéssel az érdekvédelmi szervezet célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az illegális szoftverhasználat veszélyeire, jelentette ki Sebők Erzsébet, a BSA Magyarország főtitkára. Az elmúlt évben 45 százalékra csökkent hazánkban az illegális szoftverek aránya. Jelenleg ez a mutató körülbelül 41 százalékon áll, ami a régióban az egyik legjobb. Így az országnak jó esélye van arra, hogy felzárkózzon a Nyugat-Európára átlagosan jellemző 35 százalékos arányhoz, jelentette ki a BSA keddi tájékoztatóján Pálos György, a BSA Magyarország elnöke. A 2001-ben módosított szerzői jogi törvény annak idején nagyon korszerű volt, de mostanra módosítások váltak szükségessé, véli a szervezet elnöke. Magyarország EU csatlakozásával újabb szerzői jogi törvényt kell hozni, és bár a hivatalos tervezet még nincs, a hírek szerint a kalózkodást szigorúbban fogják üldözni. A szoftverek területén azonban nagy változás nem várható, mondta ki Pálos György.

A kedden végetért Tűzszünet kampányban az érdekvédelmi szervezet mintegy 30 ezer céget és egyéni válllakozót figyelmeztetett levélben, hogy rendezze a szoftvergazdálkodását, mondta el Sebők Erzsébet. Az Index kérdésére, hogy pontosan mi volt a kiválasztás szempontja, a BSA főtitkára kijelentette, hogy nyilvánosan hozzáférhető cégadatbázisból szűrték ki a megcélzandó vállalatokat. Ezeknek a BSA 30 napot “biztosított” a szoftvernyilvántartásuk rendezésére. Sebők Erzsébet elmondása szerint a több ezer visszajelzésből azt szűrték le, hogy a vállalatok örömmel fogadták a javaslatokat a szoftvergazdálkodásuk felmérésére.

Adott esetben személyes tanácsadásra és telefonos konzultációra is lehetőség nyílott. Azonban olyan mélyen nem mentek bele a problémákba, hogy a licencek közül a megfelelőt javasolják, ugyanis a BSA-nak nem profilja az ingyenes üzleti tanácsadás, jelentette ki Sebők Erzsébet. Ilyen kérdésekkel a vállalatokon belül a jogi osztályt vagy külső szakértőket lehet megkeresni, javasolta a BSA főtitkára. Amennyiben a figyelmeztetett cégek rendszerük rendbetételével nem végeztek 30 nap alatt, újabb 30 nap haladékot kérhettek. Sebők Erzsébet szerint az ország szoftverlegalitási mutatójának háromszázalékos javulásában szerepet játszott a Tűzszünet kampány is. Mivel az akció csak most zárul le, teljes hatása a jövő évi számokon lesz mérhető.

A Tűzszünet kampányhoz hasonló akciók egyébként a jövőben is lesznek, és a BSA továbbra is csak a vállalati felhasználókra koncentrál, biztosított mindenkit Sebők Erzsébet. A vállalatoknál mutatkozó problémák közül az egyik legfontosabb a licencek túlhasználata volt. Bizonyos számú licence ugyanis minden cégnek van, mondta el Ormós Zoltán, a BSA jogi képviselője. Ha viszont ennél több példányt használ, a vállalatvezetésre legalábbis a gondatlan elkövetés rábizonyítható. Ugyanakkor recesszív piacon egy zsugorodó cégnek akár több licence is lehet, mint ahány számítógépet egyáltalán használ, emlékeztetett a BSA szakértője.

A másik kérdés a cégeknél az egyértelmű felelősségtérkép összeállítása volt. Sok cégtől a rendszergazdák és a gazdasági vezetők jeleztek vissza arról érdeklődve, hogy ha felsőbb döntés következtében jogsértő a cégük szoftverhasználata, személy szerint milyen következményekre számíthatnak. Erre szintén nem adott a BSA konkrét tanácsokat, csak javasolni tudták az egyértelmű felelősségrendszer kialakítását, mondta Ormós Zoltán. Egyébként ebben a témában olyan nagy számban merültek fel kérdések, hogy a BSA tájékoztató kiadványt állít össze, tudtuk meg. Az ország különböző régióin végigvonuló Tűzszünet kampány nyomán 40-50 büntető feljelentést tett a BSA, több esetben magánszemélyek kezdeményezésére indult nyomozás. Megfigyelhető egyébként, hogy az utóbbi időben közvetlenül a rendőrséghez fordulnak a visszaélést bejelentők, mondta Ormós Zoltán. A feljelentett cégeket egyébként a BSA nem találomra választotta ki, ezek már korábban a szervezet látókörébe kerültek. Csupán a Tűzszünet idejére várakozó álláspontra helyezkedtek, mondta Ormós Zoltán.