A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) nyilvánosságra hozta azt a jelentését, amit a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) végzett vizsgálatról készített. A Kehi három esetben kérdőjelezte meg egyes intézkedések jogszerűségét, közölte Gál J. Zoltán a szerdai kormányülés utáni tájékoztatón.

A jelentés alapján a PSZÁF módosított szervezeti és működési szabályzatának jóváhagyása a pénzügyminiszter feladata, de ezt a felügyelet vitatta, ezért a kormány felkérte az igazságügy-minisztert, alakítsa ki álláspontját ebben a kérdésben.

A szóvivő közlése szerint a Kehi jelentése arra is kiterjedt, hogy a PSZÁF 2002-ben végrehajtott szervezeti átalakítása olyan munkajogi intézkedéseket vont maga után, amelyek következtében tizenkét munkatárs munkaviszonyát szüntették meg, de a Kehi szerint a szervezeti és működési szabályzat jóváhagyásának hiánya megkérdőjelezi az intézkedés jogosságát.

A vizsgálat kifogásolta azt is, hogy a köztisztviselői létszám korlátozása miatt az üzemeltetési feladatok ellátását gazdasági társasági formában szervezték, a közbeszerzési eljárást elmulasztották, illetve vezető állású köztisztviselők megbízási szerződéssel láttak el bizonyos feladatokat, de a Kehi ennek jogszerűségét is vitatta.

“A felügyelet elnöke közölte, ezt a megoldást a többletmunka elismerése végett dolgozták ki, ezért kötöttek határozott feladatra és időtartamra vonatkozó szerződéseket” – fűzte hozzá a kormányszóvivő.

A vizsgálat elemezte a külföldi kiküldetéseket, utazásokat, és megállapította, ezeknél is elmulasztották 2001-ben a közbeszerzési eljárás lefolytatását, de “a hiányosságot a felügyelet tavaly kiküszöbölte”.

A jelentés foglalkozik azzal is, hogy a gazdálkodásra vonatkozó belső szabályok elkészítése javította a felügyelet gazdálkodási tevékenységének minősítését. A költségvetési előirányzat nagyságrendje indokolttá tette egy belső ellenőr alkalmazását, a munkakör betöltésére a PSZÁF pályázatot írt ki.

Gál J. Zoltán kitért arra, hogy a jelentés egy, adatvédelmi szempontból megfelelő változata az interneten hozzáférhető lesz.

A pénzügyminiszter folytat vizsgálatot a felügyeletnél azokban a kérdésekben, amelyekről a Kehi említést tett, de a hivatal hatásköre nem terjed ki rájuk, így az ingatlanbérlés és a közbeszerzési eljárások ügyében.