A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet pert indít a jászladányi önkormányzat ellen a helyi általános iskolában tapasztalt szegregáció kártékony hatásának megállapítását és kimondást kérve – közölte Kállai László, a szervezet elnöke kedden az MTI-vel.

Kállai László szerint miután a településen a cigányok által mindvégig kifogásolt és támadott magániskolában 2002 őszén nem kezdődhetett meg a tanítás, az ottani osztályokat bontás nélkül vette át az önkormányzati intézmény.

Hangoztatta: a magániskolás gyerekeket ezután mindvégig “külön kezelték”.

A polgárjogi szervezet vezetője a Magyar Hírlap keddi számában megjelenteket megerősítve szólt arról is, hogy a volt magániskola tanulói és a döntően roma gyerekekkel teli önkormányzati iskola diákjai, noha egy épületben tanulnak, a jobb körülmények mindenből az előbbieknek jutottak.

“Ráadásul az elmúlt tanévben a gyerekek ebédeltetése is külön-külön történt, a testnevelési órákat sem együtt tartották” – fűzte hozzá.

Kállai László megemlítette: minderről az egyik kereskedelmi televízió, rejtett kamerás felvételeket is alkalmazva, “kétséget kizáró bizonyítékokat tárt a közvélemény elé”, és a szervezet számára ez döntő indítékként szolgált a per megindításához.

Dankó István polgármester az ügy kapcsán hangoztatta, hogy Jászladányban “egy iskola működik”, a 2002/2003-as tanévre már megszervezett osztályokat ugyanakkor meghagyták eredeti formájukban.

Hangsúlyozta: amennyiben nem indulhat el a másfél éve tervezett magániskola, a faluból várhatóan 200-250 gyereket visznek el szülei máshová tanulni.

Az elöljáró megerősítette: 2006-ig minden évben megpróbálkoznak az alapítványi magániskola beindításával, a 2003/2004-es tanévben egyelőre 200 tanuló, köztük 29 roma származású szeretne ebben az intézményben tanulni.