László Csaba pénzügyminiszter pénzmosás elleni rendelkezései a szakemberek szerint nemcsak azt eredményezték, hogy lekerültünk a FATF “nem együttműködő országok” listájáról, hanem garántálják azt is, hogy többé ne is kerüljünk vissza oda. Ehhez persze az irányelvek korrekt végrehajtása és a törvény hatálya alá eső magánszemélyek és vállalkozások együttműködése is szükséges.

Sajtóközlemény:

“A pénzmosás megelőzéséről szóló 2003. évi XV. törvény az EU-előírásoknál sok tekintetben szigorúbb. A magyar rendelet például az azonosítási küszöbértéket kétmillió forintban adja meg, míg Ausztria és Németország 15,000 euróban, Olaszország 10.000 euróban, de még Európán kívül is például az USA 10.000 dollárban húzza meg ugyanezt a határt, ami minden estben több a magyar küszöbnél. Szigorúbb megítélés alá veszi a törvény a könyvelőket, sőt az ügyvédeket is. Az EU-ban jelenleg még nem elterjedt ezen tevékenységek pénzmosással kapcsolatos törvénykezés alá vonása, mondja el érdekességképpen Porcsalmy Imre a pénzmosás elleni küzdelemben informatikai síkon szerepet vállaló VemSoft Kft. ügyvezető igazgatója.

A FATF ajánlásainak ilyen mértékű törvényben szabályozott figyelembe vétele nemcsak azt eredményezték, hogy véglegesen lekerültünk a “nem együttműködő országok“ listájáról, melyre Magyarország 2001-ben került fel, hanem garantálja azt is, hogy ne kerüljünk vissza oda. Ehhez a rendelet korrekt végrehajtása, és a törvény hatálya alá eső magánszemélyek és vállalkozások együttműködése is szükséges.

A PSZÁF honlapján már most is elérhetőek azok a minták, amelyek segítik az érintetteket a törvény végrehajtásában, a belső szabályzatok pontos kialakításában. A mintákból építkezhetnek a pénzváltók, a zálogházak, a biztosítók, a pénzügyi szolgáltatást nyújtók stb. Ne feledkezzünk meg azonban a törvény megvalósításához szükséges informatikai rendszer-kötelezettségről sem, hiszen a ma forgalomban lévő pénzmosás elleni szoftverek használatával kiszűrhető például az ügyintézői tévedés, vagy szándékosság, vagyis egy ilyen rendszer csak akkor engedi a tranzakciót lebonyolítani, ha a szükséges azonosítási adatokat megkapta – tette hozzá az informatikai szakember.
Porcsalmy Imre: 0620/ 9437838″

Gold Communications Kft