A héten tárgyalja a kormány a 2004-es költségvetés irányelveit. A Pénzügyminisztérium múlt heti közlése szerint a tárca a költségvetés készítésekor 3,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 4 százalékos éves átlagos inflációval számol.

A tervek szerint az államháztartás deficitje 2004-ben 1-1,5 százalékponttal lesz kisebb, mint az idén. Az idei cél a GDP 4,5 százaléka. A minisztérium szerint a tervezés reális, a kormánynak nem áll szándékában, hogy az infláció tudatos alultervezésével mérsékelje a költségvetés jövő évi hiányát. Korábban a kormányfő a 2004-es év prioritásaiként említette az úthálózat-fejlesztést, az uniós források felhasználását, egyes önkormányzati szolgáltatások fejlesztését, valamint a kutatás-fejlesztés fokozott támogatását. Medgyessy Péter elmondta, hogy a 2004-es költségvetés fontos célokra jelentős többleteket irányoz majd elő, az általános takarékosság érvényesítése mellett. Szavai szerint a költségvetési kiadások a hiánycsökkenés mellett is növekednek. Hozzátette: 2004-ben a kiadások terén körülbelül 8-9 százalékos lesz a növekedés, szelektív, racionális módon, a fejlődést szolgálva. Medgyessy Péter hangsúlyozta: mindez azt jelenti, hogy nincs szükség megszorításra, szükség van viszont takarékosságra.

Szekeres Imre, az MSZP alelnöke korábban az MTI-nek megerősítette, hogy az elnökség által már megtárgyalt gazdaságpolitikai javaslat kiemelten kezeli a versenyképesség javítását, a foglalkoztatás bővítését és az infrastruktúra fejlesztését. – A szocialista párt elnöksége szerint a jövő évi költségvetés és az adótörvények elsődleges célja, hogy a magyar gazdaságot a fenntartható növekedési pályán tartsa – mondta az alelnök. Szekeres Imre elmondta: a foglalkoztatás bővítését a felzárkóztatandó térségekben nyújtott bértámogatás mellett az élőmunka-terhek mérséklésével, mindenekelőtt a fix összegű egészségügyi hozzájárulás gyorsított megszüntetésével lehet elérni. Az MSZP alelnöke szerint jövőre 3,5 százalékos, 2005-2006-ban 4-5 százalékos gazdasági növekedésnek van realitása. – A közlekedési infrastruktúra fejlesztése, ezen belül is az Európa-tervben megfogalmazott gyorsforgalmi úthálózat-építés már eddig is ismert volt – mondta. Hozzátette, hogy az elnökség ajánlásában a kistelepülések közlekedési hálózatának felzárkóztatását javasolja, úgy, hogy erre a célra a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére szánt kiadás öt százalékának megfelelő összeget biztosítsanak költségvetési támogatásként.

Több gazdaságkutató intézet is közölte már 2004-es prognózisát. E szerint a kutatók jövőre 3,5-4 százalék közötti GDP növekedéssel számolnak és 4-4,5 százalék körüli éves átlagos inflációt tartanak valószínűnek. A kormány elképzeléseinél pesszimistábban ítélik meg az államháztartási hiány GDP arányos mértékét, várakozásaik szerint ez az idén eléri az 5,2-5,5 százalékot és jövőre 3,9-4,3 százalék körül alakulhat.