Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács keddi ünnepi ülésén bírák és igazságügyi alkalmazottak vehettek át kitüntetéseket. A miniszterelnök üdvözletében a bírák munkáját méltatta és biztosította az igazságügyi dolgozókat a bérkonszolidációról.

A munkájukat hosszú időn át kiválóan végző bírák és igazságügyi alkalmazottak vehettek át kitüntetéseket az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) keddi, budapesti ünnepségén, amelyet a bíróságok napja alkalmából rendeztek.

Az OIT hivatalában tartott ünnepségen Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a bíróságok napját az 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóján tartják. Ez a törvénycikk rendelkezett a közigazgatás és a bíráskodás elválasztásáról.

Az ünnepségen a Juhász Andor-díj arany fokozata kitüntetést Fedor Attila, a szegedi ítélőtábla kollégiumvezetője, Gabányi Józsefné, a Legfelsőbb Bíróság tanácselnöke és Pallósi Gizella, a Fővárosi Bíróság elnökhelyettese vette át. A Juhász Andor-díj arany fokozata kitüntetést Mártonné Hárs Márta, a Békés Megyei Bíróság elnökének posztumusz ítélték oda.

Medgyessy Péter miniszterelnök a bírákhoz és igazságügyi alkalmazottakhoz idézett ünnepi üdvözletében arra mutatott rá, hogy a társadalomnak törlesztenivalója van a magyar igazságszolgáltatással szemben. Kiemelte, tavaly több mint egymillió ügyet zártak le a magyar bíróságok, ami európai mércével mérve is óriási teljesítmény. A magyar bírák és bírónők illetményük alapján mégis az európai rangsor hátsó harmadában állnak – írta a miniszterelnök.

Medgyessy Péter személyes elkötelezettségéről biztosította a bírákat a bérfelzárkóztatás megkezdéséről. Ugyanakkor elvárásának mondta, hogy a magyar igazságszolgáltatás a társadalmi igazságosság szolgálója és jelképe legyen. Ehhez ésszerű és belátható hosszúságú eljárásra, szakszerű és megkérdőjelezhetetlen ítéletekre van szükség – áll a közeményben.