A kettős állampolgárság ügye rendkívül fontos kérdése a magyarságnak, amelynek esélyeiről, lehetőségeiről és jogi feltételeiről a politikai elit és a társadalomtudományok képviselői előbb-utóbb megnyugtató állásfoglalást alakíthatnak ki – nyilatkozta Mádl Ferenc szombaton az MTI-nek, hozzátéve, hogy elsietett lenne a részéről, ha e problémakörre vonatkozóan bármilyen pozitív döntést megelőlegezne.

A köztársasági elnök annak kapcsán beszélt erről egy csopaki rendezvényen az MTI-nek, hogy öt vajdasági magyar párt és mozgalom közös levélben fordult pénteken a Magyar Köztársaság közjogi méltóságaihoz – köztük az államfőhöz -, vessék latba tekintélyüket annak érdekében, hogy a magyar kormány, majd a parlament tűzze napirendre a kettős állampolgárság kérdését.

A levél aláírói azt kérik, módosítsák oly módon az állampolgárságról szóló hatályos törvényt, hogy a vajdasági magyarok is jogosultak legyenek magyar útlevélre, ha erre igényt tartanak.

“Rendkívül fontos kérdése ez Magyarországnak és a határokon túli magyarságnak. Végül is beletorkollik az Európai Unió egységet teremtő, határokat feloldó filozófiájába és politikájába” – hangsúlyozta nyilatkozatában Mádl Ferenc.

Hozzátette: “ám hogy milyen megvalósulási esélyei, lehetőségei és jogi feltételei vannak az egész problémakörnek, erről a magyar politikai elit, s a társadalomtudomány számos képviselője fog majd előbb-utóbb kifejteni, illetve kialakítani egy olyan nézetrendszert és állásfoglalást, ami valamiképpen majd megnyugtató lesz”.

A köztársasági elnök álláspontja szerint elsietett lenne részéről, ha egy ilyen pozitív döntést anticipálna, sejtetne, erre célozgatna, s már most támogatna.

“Ugyanis ez egy rendkívül sokoldalú probléma: itt milliókról, a határokon túli magyarok millióinak a jogi és anyagi státusáról van szó. A magyarságnak az anyaországhoz, s az állampolgárságuk szerinti országokhoz való viszonya olyan mértékben és olyan nagy számban változna, amely egy rendkívül sokoldalú kérdést jelent. Mindezt előre nem szeretném kommentálni” – mondta a köztársasági elnök.