Két hét múlva készülhet el a külügyminisztérium elemzése a kettős állampolgárságról. Bársony András államtitkár szerint ugyan a csatlakozási szerződés állampolgárságot érintő fejezetét már lezárták, később azonban lehet esély ennek megváltoztatására.

Várhatóan egy-két héten belül végleges formát ölt a Külügyminisztérium elemzése a kettős állampolgárságról – közölte a Külügyminisztérium politikai államtitkára vasárnap az MTI-vel. A külügyi tárca azt vizsgálja: Magyarország miként adhatna esetlegesen kettős állampolgárságot nem “rezidens” (állandó lakhellyel nem rendelkező) és letelepedni nem kívánó polgároknak – mondta el Bársony András.

Valójában nem is a kettős állampolgárság bevezetéséről van szó, hiszen az létező jogi intézmény Magyarországon, s több tízezerre tehető az ezzel rendelkező állampolgárok száma – jelentette ki az államtitkár. “Az elemzés azt vizsgálja, létezik-e olyan gyakorlat, amely eltér az Európa Tanács 2002-ben Magyarország által is ratifikált egyezményétől, amely kimondja a diszkrimináció tilalmát, kizárja a nemen, valláson, fajon, bőrszínen vagy nemzeti vagy etnikai származáson alapuló megkülönböztetést” – tette hozzá.

“Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy minden ország szabályozása szinte kivétel nélkül elutasítja az etnikai alapon való pozitív vagy negatív diszkrimináció minden fajtáját” – hangsúlyozta. Véleménye szerint Magyarország az európai uniós csatlakozás időpontjáig “nincs abban a helyzetben”, hogy a valamifajta fundamentálisan új elemet vezessen be az állampolgárság szabályozásában.

Az állampolgársági jogok és az állampolgárság intézményének szabályozása az európai uniós csatlakozási szerződés része, azt a bel- és igazságügyi fejezet részeként lezárták, attól a csatlakozási folyamat befejezése előtt eltérni nem lehet. Bársony András szerint ugyanakkor a csatlakozást követően elvileg “lehet kísérletet tenni arra”, hogy bármely kormány “lépéseket tegyen valamifajta eltérés irányába”.