Szabályosan építkezett, mégis akár több milliárd forintos kártérítés megfizetésére is kötelezheti a bíróság a Fővárosi Önkormányzatot. A megépített utak mellett élők ugyanis beperelték az önkormányzatot, arra hivatkozva, hogy a megnövekedett forgalom miatt ingatlanjaik veszítettek értékükből. A Főváros szerint viszont az utakkal nem csökkent, hanem növekedett a lakások értéke.

Jelenleg csaknem 300 dél-budai lakástulajdonos áll perben a Fővárosi Önkormányzattal. Kártérítést követelnek, véleményük szerint az utóbbi években, a környéken megépített utak forgalma miatt ingatlanjaik veszítettek értékükből:

“Füstöt okádnak, por van, kosz van, piszok van. Rengeteg lakó panaszkodik azóta légúti megbetegedésekre, elviselhetetlen a zaj” – mondta Molnár Jánosné.

Az eddig lezárult perekben a bíróság minden esetben megítélte a kártérítést a lakóknak.

“Az eddigi precedens értékű ítéletek, illetve szakértői vélemények alapján, amennyiben az összes érintett lakást figyelembe vesszük, amely véleményem szerint 2000-2500 lakást jelent, az bruttó összegben 2-2,5 milliárdos kártérítést jelentene” – nyilatkozta Czirmes György, a lakók ügyvédje.

Néhány évvel ezelőtt Dél-Budán az Egérút környéke még drága, kertvárosi résznek számított. A kétszer két sávos út megépítése után azonban az itt élők szerint tízszeresére nőtt a közúti forgalom, ami miatt ingatlanjaik értéke jelentősen csökkent.

A Fővárosi Önkormányzat szerint hiába tartottak be minden szabályt az utak megépítésekor, a bíróság ezt nem vette figyelembe.

“Nem mérlegelte senki, hogy milyen értéknövekedés következett be rengeteg ingatlannál, ahol jobbá vált a közlekedés. Tehát mi úgy gondoljuk, hogy a jogalap és összegszerűség tekintetében is megalapozatlanok ezek a döntések” – mondta Haszonicsné Dr. Ádám Mária, a Fővárosi Önkormányzat jogi képviselője.

A Fővárosi Önkormányzatnál azt mondták, ha a jelenlegi pereket is elveszítik, nem kizárt, hogy kezdeményezik a közlekedésfejlesztésre vonatkozó jogszabályok megváltoztatását.