Rövidesen kínai nyomozók érkeznek Budapestre, hogy tapasztalataikkal segítsék a fővárosi kollégák munkáját az itt letelepedett kínai bűnözők felderítésében. Bár a rendőrség szerint még nincs hazánkban kínai maffia, külföldi kollégáik ennek kialakulására figyelmeztették a budapestieket – írja a Magyar Hírlap.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai azt mutatják, hogy bár a kínai bűnözők gyakorta hallatnak magukról, mégsem jelentenek komolyabb veszélyt a hazai közbiztonságra. Szinte kizárólag saját honfitársaik megsarcolására rendezkedtek be.
Idén három kínai vált gyilkosság áldozatává, ám az ezt megelőző két évben nem történt életellenes bűntett köreikben. A kínaiak által, illetve kínaiak sérelmére elkövetett bűncselekmények száma a 90-es évek végéig növekedett, ám azóta csökkent. Az elmúlt évben Magyarországon eljárás alá vont 4 452 külföldi elkövető közül mindössze 123 volt kínai. Általános tapasztalat, hogy kínai bűnözők szinte kizárólag saját honfitársaikat veszik célba. Elszámolási vitáikban gyakorta alkalmaznak erőszakot, amelyről nem tesznek jelentést a sértettek a rendőrségen.

A kínai populációban durvább bűncselekményekre is van példa. Több gyilkosság is előfordult, nem ritka a zsarolási, rablási ügyekben indított nyomozás. Kínai bűnözők számlájára írják a hazai kriminalisztika egyik legbrutálisabb családirtását. Évekkel ezelőtt egy éjszaka VI. kerületi lakásukban csonkítottak meg és kínoztak halálra egy házaspárt, kisgyermeküket és barátjukat. A klasszikus szervezett bűnözés jegyeit magán viselő bandáról nem tudnak a hatóságok. Ugyanakkor külföldi társszervek saját adataik alapján már jelezték rendőreinknek, hogy valamiféle zárt rendszerű alvilági csoport működik Budapesten. Tagjai Kína egyazon tartományából, Fujamiból érkeztek. Elsősorban vagyon elleni bűncselekményekre specializálódtak. Honfitársaikat kifosztják, megzsarolják, vagy védelmi pénzt szednek.

Bűnüldözési szempontból rendkívül megnehezíti a rendőrök munkáját az európai szemmel szinte megkülönböztethetetlen hasonlóság. Ehhez járul még a nyelvi nehézség. Különböző tartományokból érkezett kínaiak más-más nyelvjárást beszélnek, s a tolmácsok sem mindig tudnak segíteni. Az itt-tartózkodás legalizálásának reményében gyakorta próbálkoznak okirat-hamisítással. Más néven, más fotóval mutatnak be okmányokat, így azonosításuk igen nehéz. Éppen ezért a rendőrök szívesebben rögzítenek ujjnyomokat, vagy vesznek DNS-mintát az érintettektől. Éppen ezért is jelenthet előrelépést az az egyezmény, amelyet a magyar kormányküldöttség kötött kínai vendéglátóival. Az együttműködés kiterjed a szervezett bűnözés, a terrorcselekmények, a pénzmosás és az embercsempészet elleni küzdelemre.

A bűnözők kiszűréséhez igyekeznek segítséget nyújtani. Ennek jegyében még az ősszel magas szintű határőrségi delegáció érkezik hazánkba, majd rövidesen a rendőri vezetők is felveszik a kapcsolatot. Lamperth Mónika belügyminiszter a megállapodás részeként kérte, hogy néhány kínai nyomozó utazzon Budapestre. Nyomozati jogkörük nyilvánvalóan nem lesz, de speciális felkészültségükkel a sajátos kultúrán belül segíthetik a magyar rendőrök munkáját. Az illegális migráció visszaszorítása érdekében a kínai hatóságok mielőbb hivatalos okmánymintákat küldenek a hazai bűnüldöző szerveknek a kint készült útlevelekből és egyéb iratokból, amelyek révén könnyebben kiszűrhetők az okmányhamisítók.