Az uniós csatlakozás miatt nem kell radikális változásokat végrehajtani az általános forgalmi adó (áfa) esetében jövőre, egyetlen lényeges elvárás a nulla kulcs megszüntetése.

Az áfa tekintetében kidolgoztak irányelvet az EU-ban, s ennek keretszabályait kell beültetni a magyar gyakorlatba, bár egy újabb egységesítési törekvés is van azzal kapcsolatban, hogy milyen termékeket lehet a kedvezményes kulccsal adóztatni.

A keretszabályok egyes részletei nagyon konkrétak, mások viszont csak általánosak. Az irányelv konkrét abban a tekintetben, hogy milyen adómértékek lehetnek, illetve mely termékek és szolgáltatások tartozhatnak a kedvezményes kulcs alá.

Az adómértékek tekintetében minimum szintet határoz meg az Európai Unió. Ezt azt jelenti, hogy a jelenlegi magyarországi 0 százalékos kulcsot meg kell szüntetni, s ez szerepel is a Pénzügyminisztérium jövő évi terveiben.

Az unió ugyanis előírja, hogy a minimális áfa mértékének 5 százaléknak kell lennie. Ez Magyarországon a lakosság szempontjából főként a jelenleg még áfamentes gyógyszerek és a tankönyvek árának emelkedésében lesz érezhető. A gyógyszerek esetében azonban a jelentős állami támogatás miatt az áfa emelését nem hárítják át teljes mértékben a fogyasztókra. Vagyis bár az áfa emelés miatt 20 milliárd forint körüli többletbevétele keletkezik a költségvetésnek, ennek körülbelül 64 százalékára jelentkezni fog az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, hogy azt támogatások formájában visszaadhassa a rászorultaknak.

Az uniós szabályozás egyik melléklete tartalmazza tételesen, hogy mely szolgáltatások és termékek adóztathatók kedvezményes kulccsal. Ennél szűkebb körről is dönthetnek az egyes tagországok, szélesebb körre viszont nincs lehetőség.

A besorolások ügyében az alapvető változás már megtörtént 2003 január elsejével, így további drasztikus átalakulásra nem kell számítani az uniós csatlakozás miatt.

Mindezek alapján az áfatörvény harmonizáltsági szintje jó. Így például új intézmény nem is jelenik meg a csatlakozást követően sem, bár a csatlakozás napjától életbe lép az úgynevezett belpiaci szabályozás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha az egyes tagállamokba, például Ausztriába szállítunk, azt nem szabad majd exportnak nevezni, vagy amit Németországból hoznak be Magyarországra, az nem import. Mindkét esetre a belpiaci szabályok vonatkoznak.

A jövő évi áfa változásokkal kapcsolatba egyelőre sok a bizonytalanság. Egy dolog látszik biztosnak, hogy az uniós elvárásoknak megfelelően a nulla százalékos adókulcsot 5 százalékra emelik. A legfelsőbb 25 százalékos adókulcs csökkentését is tervezték a Pénzügyminisztériumban. Ennek mértékét 23 százalékban akarták meghatározni, de úgy, hogy például a cigaretta és benzin esetében az árak nem változtak volna, mert a jövedéki adóemeléssel kompenzálták volna az áfa csökkentését. Ugyanakkor a legújabb információk szerint már az is elképzelhető, hogy jövőre még nem változik a legfelsőbb kulcs mértéke.

A tagországonként változó általános forgalmi adó (áfa) rendszerét az Európai Unió megpróbálja egységesíteni. Néhány hete kiadott javaslat az áfa mértékét nem változtatja meg, viszont egységesíti a kedvezményes áfával értékesíthető termékek és szolgáltatások körét. Ezek után az államokra bízza, hogy élnek-e a kedvezményekkel, vagy a magasabb áfát alkalmazzák.

Az áfa-rendszer további harmonizálását – hatékonyabb központi szabályozását – javasolja az Európai Bizottság. A bizottság meg akar szüntetni minden kivételezést azzal, hogy meghatározza azoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak a körét, amelyek kedvezményes áfakulccsal értékesíthetők. A kör a terveik szerint nem bővülhet tovább, viszont a korábbi lista kiegészül számtalan olyan áruval, szolgáltatással, amelyek esetében a legtöbb tagország már kiharcolta magának az alacsonyabb kulcsot. Ilyen a vendéglátás, a gáz- és áramszolgáltatás, az utcaseprés vagy a vágott virág értékesítése. Kieshet viszont a tervek szerint a kedvezményes körből a restaurálás, a környezetbarát termékek, a bukósisak és védőruha.