A Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselőcsoportja a jövő héten benyújtja az Országgyűlésnek az állampolgársági törvény módosításáról szóló javaslatát, amely azt szolgálja, hogy “jogrendszerünk befogadó legyen a kettős állampolgársággal szemben” – mondta Dávid Ibolya pártelnök pénteken Budapesten.

A javaslat értelmében kimaradna az állampolgársági törvényből az egyéves magyarországi lakhellyel való rendelkezés, valamint a megélhetés és a lakhelybiztosítás követelménye Magyarországon – közölte a Magyar Demokrata Fórum elnöke a Kárpát-medencei párbeszéd címmel megrendezett konferencia utáni sajtótájékoztatón.

A pártelnök elmondta: azért kérte a határon túli magyar pártok és szervezetek vezetőinek véleményét a javaslatról, valamint a kettős állampolgárság intézményéről, hogy ne szülessen olyan előterjesztés, amely a határon túli magyarságot érinti, de megvitatásában nem vettek részt az érintettek.

A sajtótájékoztatón a határon túli szervezetek képviselői egybehangzóan üdvözölték az MDF kezdeményezését. Markó Béla, az RMDSZ elnöke azt emelte ki: soha nem volt akkora szükség a konszenzuskeresésre, mint most, a határon túli magyar közösségek ügyében. Hangsúlyozta: szükséges, hogy az állampolgárság megszerzésének jelenlegi kritériumai változzanak és ezáltal azok a határon túli magyar személyek, akik ezt kérik, könnyebben juthassanak magyar állampolgársághoz.

A vajdasági magyarok képviselői egybehangzóan közölték, hogy mind az öt magyar párt támogatja a kettős állampolgárság intézményének bevezetését.

Bővebben: http://hirek.mti.hu/news.asp?…