Az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága szerdai ülésén általános parlamenti vitára alkalmasnak tartotta az adózás rendjéről szóló törvényjavaslatot.

A testület bizottsági módosító javaslatként a kormánypárti képviselők támogatásával több olyan indítványt is bead a 2001. és 2002. évi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadási törvényjavaslathoz, amely idei költségvetési kifizetésekről, támogatásokról határoz. A bizottság e javaslat-csomag részeként 2,9 milliárd forint összegű kompenzációt javasol az idén október 15-én életbe lépő gázáremelés kapcsán a központi költségvetési és önkormányzati szerveknél.

Az ellenzéki honatyák közül többen is kifogásolták, hogy a múlt évi zárszámadáshoz kapcsolódóan jelentős összegek idei kifizetését javasolja a kormány a központi büdzséből, ráadásul úgy, hogy a törvényes határidőre már benyújtott zárszámadási törvényjavaslatot változtatná meg.

A költségvetési bizottság szintén az előző évi zárszámadáshoz kapcsolódóan olyan módosító javaslatot fogadott el a kormánypárti honatyák többségi szavazatával, amely a Magyar Televízió kuratóriumi elnöke több pontból álló “intézkedéscsomagjának” végrehajtását írja elő. A bizottsági módosító indítvány szerint – ha a parlament elfogadja – a kuratóriumi elnöknek 2004. január 31-ig a Magyar Televízió Rt. teljes személyi állományára kiterjedő humánpolitikai és munkaügyi átvilágítást kell elvégeztetnie az rt. felügyelő bizottságának folyamatos ellenőrzésével, és jelentését a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége elé kell terjesztenie.

Ezt a bizottsági indítványt Hargitai János (Fidesz) és Domokos László (Fidesz) élesen bírálta, mondván, hogy az szöges ellentétben áll a médiatörvény szellemével. Az ellenzéki képviselők ugyan egyetértettek azzal, hogy a Magyar Televíziónak jobban kellene gazdálkodnia a közpénzekkel, de a javasolt “intézkedéscsomagot” – mint mondták – a médiatörvény megsértésének tekintik.