Politikai konszenzus szükséges olyan fontos kérdésekben, mint a közigazgatási rendszer korszerűsítése vagy a területi önkormányzatiság újragondolása – erről a kancelláriaminiszter beszélt Budapesten, négypárti egyeztetésen.

Kiss Péter hangsúlyozta, hogy a szolgáltatási reform az európai felzárkóztatási program egyik fontos pillére. Hozzáttete: a reform nem egy kormányzati ciklusra vonatkozó elképzelés, hanem évtizedes törekvéseket indít útjára.

Németh Zsolt (MDF) üdvözlendőnek tartotta a kistérségek megerősítésének szándékát. Úgy vélte: mérlegelni kell, hogy törvényben kötelezetten vagy önkéntes alapon történjen-e a térségek kialakítása.

Mikes Éva (Fidesz) véleménye szerint a reformtörekvések iránya nem változott a korábbi kormányéhoz képest. Megítélése szerint külön kell választani a kormány felelőssége alá tartozó regionális igazgatás, a területfejlesztés és az önkormányzatiság kérdéseit. Emlékeztetett: míg a területfejlesztési társaságok kialakítását feltételül szabja az Európai Unió, addig a területi önkormányzatiságra nincs ilyen kötelezettség.

Kuncze Gábor (SZDSZ) elmondta, hogy pártja a választott testületű regionális önkormányzatok kialakításának híve. Szavai szerint viszonylag rövid idő alatt konszenzust kell találni annak érdekében, hogy a 2006-os regionális választások jogszabályi alapjait el lehessen készíteni.

Wiener György (MSZP) kulcskérdésnek nevezte a választott regionális önkormányzatok létrehozását. “Az irány Európában a regionalizmus” – mondta, hozzátéve: a cél a területi különbségek csökkentése a kiegyenlítettebb gazdasági fejlődés érdekében. Így álláspontja szerint 2006-ban már regionális önkormányzatokat kellene választani, “új hagyományt” teremtve a megyerendszerben működő Magyarországon.