A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a közép-kelet-európai régióból az elsők között csatlakozhatott az értékpapír piacokat szabályozó és felügyelő hatóságok első globális, az információcserére és együttműködésre vonatkozó megállapodásához – közölte a PSZÁF az MTI-vel kedden.

A megállapodást eddig összesen 24 ország – így az Európai Unió 7 tagállama, köztük Franciaország, Németország és Nagy-Britannia, régiónkból hazánkon kívül pedig Lengyelország, illetve Litvánia – társhatóságai írták alá.

A PSZÁF felvételi kérelmét 2003. júliusában fogadta el az Értékpapír Felügyeletek Nemzetközi Szervezete (IOSCO).

A felügyelet közleménye szerint a döntést több hónapig tartó vizsgálódás, a szigorú normáknak való megfelelés ellenőrzése előzte meg. A csatlakozás feltétele ugyanis az, hogy az adott felügyelet országának szabályozási rendszere lehetővé tegye az információk beszerzését és megosztását a külföldi társhatóságok számára (az utóbbiak nemcsak a társhatóság adatbázisaihoz férhetnek hozzá, de bizonyos esetekben – a vonatkozó jogszabályok betartása mellett – helyszíni vizsgálatot is végezhetnek a másik államban).

A megállapodás garantálja a külföldről kapott információk bizalmas, felügyeleti célú kezelését is. A csatlakozni kívánó felügyeletek részletes átvilágítása során azt vizsgálták: jogrendszerük kellően kifinomult-e, s összhangban van-e a legkorszerűbb nemzetközi felügyeleti elvárásokkal.

A PSZÁF csatlakozásának jóváhagyása jelzi, hogy a magyar tőkepiac szabályozási rendszere megfelel a nemzetközi követelményeknek, s egyúttal nagy elismerést jelent a hazai felügyeletnek is. Az egyezmény a jövőben jelentősen megkönnyíti az információcserét – különösen a határon átnyúló piaci intézmények tevékenységének vizsgálatakor – a PSZÁF és a külföldi társhatóságok között – áll a közleményben.

IOSCO:
http://www.iosco.org

A PSZÁF az IOSCO oldalán:
http://www.iosco.org/…_members.cfm?…

PSZÁF:
http://www.pszaf.hu/