A vajdasági magyar pártok jogi szakértői nem hívei annak, hogy Magyarország és Szerbia-Montenengró kétoldalú egyezmény révén szabályozza a kettős állampolgárság kérdését.

Miavecz Béla, a vajdasági szakértői csoport alelnöke a keddi újvidéki Magyar Szó című lapnak nyilatkozva elmondta: a magyar külügyminisztérium jogi szakértőivel hétfőn kezdődött megbeszélés korrekt és tartalmas volt. November derekán újabb eszmecserére kerül sor, s akkor várhatóan közelebb kerülnek egymáshoz az álláspontok.

Miavecz szerint szakmai szempontból nem volt nagy különbség a tárgyaló felek nézetei között, hátravan azonban még a kérdés politikai felmérése. Szó volt arról is, hogy Magyarországnak és Szerbia-Montenegrónak esetleg kétoldalú egyezményt kell kötnie, még mielőtt végleges döntés születne a kettős állampolgárságról. Miavecz közölte, hogy a vajdasági szakértői csoport “nem részesít előnyben egy esetleges ilyen dokumentumot”.

A külügyminisztérium és a vajdasági magyar szervezetek között hétfőn Budapesten kezdődtek meg a szakértői tárgyalások a kettős állampolgárságról. A megbeszélések a nyilvánosság teljes kizárásával folynak.

A kettős állampolgárság bevezetésének egyik kezdeményezője, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) a minap egyértelműen úgy foglalt állást: nincs szükség arra, hogy ezt a kérdést kétoldalú megállapodással szabályozzák, inkább az lenne célravezető, ha “magyar-magyar viszonylatban”, a magyar állampolgárság kiterjesztésével oldódna meg. A párt szerint fontos lenne, hogy mielőbb a magyar parlament elé kerüljön a Magyar Demokrata Fórum javaslata az állampolgársági törvény módosításáról.