Ha egy magánszemély egy másik magánszemélytől vesz telket, akkor azt a tranzakciót nem terheli áfa-fizetési kötelezettség. Igaz, ha az építkezéshez támogatott hitelt is fel szeretnének használni, erre a cég nem jogosult. A telket megvevő társaságnak tehát meg kell építenie a telken a házat, és eladnia a magánszemélynek; igaz, ebben az esetben a telekárra jutó áfát ugyancsak be kell fizetni.

Jövőre számottevő drágulás várható az ingatlanpiacon: a telkek áfájának megjelenése és a májusi EU-csatlakozás egyaránt növelheti az árakat. A GKI Gazdaságkutató és a Wallis Ingatlan elemzése szerint az ingatlanpiaccal kapcsolatos kormányzati döntések “nem fokozzák az optimizmust”.

Az ingatlanszakmában érdekelt vállalkozások és a lakosság körében elvégzett felmérés szerint ismét romlottak az ingatlanpiaci várakozások hazánkban – ez derül ki a Molnár Lászlónak, a GKI Gazdaságkutató Rt. gazdasági igazgatójának és Báthory Balázsnak, a Wallis Ingatlan Rt. vezérigazgató-helyettesének csütörtöki sajtótájékoztatóján. A megkérdezettek hangulata a plusz száz és mínusz száz közötti skálán -23,9 pontos volt az idei harmadik negyedévben.

Ennél a felmérés kezdete óta csak kétszer – egyszer pont egy évvel ezelőtt – voltak rosszabbak a mutatók. Az elemzést értékelő szakértők szerint az ingatlanpiaci konjunktúra immár huzamosabb ideje stagnál. Hozzátették: a kormány lakáspolitikával kapcsolatos döntései “finoman szólva sem fokozták az optimizmust”.

Bővebben az Index cikkében:
http://index.hu/…telek031106/