Az Európai Unióval folytatott tárgyalások nyomán létrejött megállapodásnak megfelelően a csatlakozás idejére létrejönnek a közösségi környezetvédelmi követelmények teljesítéséhez szükséges jogi és intézményi keretek – jelentette ki Kiss Róbert, a környezetvédelmi tárca főtanácsadója csütörtökön Gyöngyösön.

A minisztérium ennek megfelelően dolgozta ki a feladatokat 2008-ig, egyes területeket 2015-ig meghatározó Nemzeti Környezetvédelmi Programot, illetve ez év végéig még 11 jogszabály hatályba léptetése szükséges – tette hozzá Kiss Róbert a Környezetvédelem az Észak-magyarországi Régióban címmel megtartott tanácskozáson.

A szakember elmondta, hogy a program kidolgozásakor figyelemmel voltak egyebek között az Országos Hulladékgazdálkodási Terv, a Vásárhelyi-terv, a Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program és a Nemzeti Fejlesztési Terv feltételrendszerére, illetve számba vették az érvényes közlekedési, illetve a kis- és középvállalkozás- fejlesztési koncepciót.

A program céljait ismertetve Kiss Róbert hangsúlyozta, hogy a 2010-ben a levegőminőségnek már az egész ország területén meg kell felelnie az egészségügyi határértékeknek. A felszíni és a felszín alatti vizek esetében 2015-ig szükséges teljesíteni az unió környezetvédelmi keretirányelvének követelményeit.

Bővebben:
http://eu.mti.hu/news.asp?…