Az új Elektronikus Hírközlési Törvény Jelentős lépés az Európai Unióhoz felzárkózás folyamatában, mert megteremti az információs társadalom és a tudásalapú gazdaság kiépítésének hírközlési alapjait – ebben egyetértettek a Távközlési Kerekasztal résztvevői.

A Távközlési Kerekasztal csütörtöki Budapesti ülését követő sajtótájékoztatón Kovács Kálmán hírközlési miniszter elmondta: a másfél éve létrehozott szakmai fórum résztvevőinek egységes álláspontja szerint jó törvény született.

A jogszabály azonban még csak közös munka első része volt, miután a törvényhez kapcsolódó rendeletek most következnek. A törvényhez 14 rendelet készül, amelyek közül a hálózati szerződésekről, a számvitel szétválasztásáról és a számhordozhatóságról szólót emelte ki a miniszter.

A számhordozhatósággal kapcsolatban Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója elmondta: a Matáv már felkészült, hogy január elsejével megfeleljen a számhordozhatóság követelményének.

Sugár András, a Westel Mobil Távközlési Rt. vezérigazgatója mindehhez hozzátette, hogy bár elsőként a vezetékes telefonoknál kell megteremteni a számhordozhatóság lehetőségét, a szolgáltató- váltással a mobilcégeknél már most is könnyen lehetséges.

A kerekasztal résztvevői egyetértettek abban is, hogy folytatni akarják a törvény kidolgozásánál kialakult konstruktív szakmai együttműködést.

Kovács Kálmán elmondta: a minisztérium minden lehetséges diplomáciai segítséget megad a távközlési vállalatok határon túli terjeszkedéséhez. A miniszter úgy látja: ez lehetőséget ad arra, hogy a magyar vállalatok megerősödjenek.