A világszervezet 191 tagállama egyetért abban, hogy egyezménnyel kell betiltani az emberi lények klónozását. Megosztott azonban a vélemény azzal kapcsolatban, hogy engedélyezzék-e a terápiás célú embrióklónozást, amely lehetőséget teremthet valamilyen halálos betegség gyógyítására.

A klónozás betiltásáról szóló egyezményt az ENSZ-közgyűlés 2004 szeptemberében kezdődő ülésszakán fogják napirendre tűzni. Több diplomata azonban kételkedik abban, hogy egy év alatt át lehet hidalni a nézetkülönbségeket.

Az Egyesült Államok kormánya a reprodukciós és a terápiás klónozást is be akarja tiltani, és ebben a szándékában hatvan ország támogatja, elsősorban latin-amerikai és európai katolikus országok. Harminc ország, köztük Nagy-Britannia, Belgium, Franciaország, Japán és Dél-Afrika, viszont kizárja a kutatás tilalmát.

Az Egyesült Államokban főleg az abortuszellenes mozgalmak lobbiznak a teljes tilalom mellett, számos tudós azonban a kutatások folytatásának jogát követeli. Világszerte egyébként hatvanhat tudományos akadémia támogatja, hogy kísérleteket lehessen végezni a terápiás klónozás területén.